Uzunçayır Baraj Gölü (Tunceli-Türkiye)'nde Yaşayan Tatlısu Kefali (Squalius cephalus)’nin Bazı Büyüme Parametreleri - Demirol, Ferhat; Gündüz, Fatih; Yıldız, Nurettin; Kurtoğlu, Mehtap; Çoban, Mehmet Zülfü; Yüksel, Fahrettın (My University, 2016)
Bu çalışma, Mayıs 2011 ile Eylül 2012 tarihleri arasında Uzunçayır Baraj Gölü'nde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada toplam 334 adet (169 erkek, 161 dişi ve 4 cinsiyeti belirlenemeyen) Squalius cephalus (Linnaeus, 1758) örneği incelenmiş, örneklerin 0-XI yaş grupları arasında dağılım gösterdiği ve dişi/erkek oranının 1:0,95 olduğu belirlenmiştir. Total boy değerlerinin erkek bireylerde 13,00-36,20 cm ve dişi bireylerde 13,60-33,80 cm; ağırlık değerlerinin erkeklerde 25,82-616,00 g ve dişilerde 22,10-494,00 g; kondisyon faktörü değerlerinin ise erkekler için 1,041-1,233, dişiler için 0,890-1,298 arasında değiştiği saptanmıştır. Boy-ağırlık ilişkisi denklemi populasyon genelinde W=0,0073TL3,1357 (R2=0,95) olarak tespit edilmiştir. Populasyonun von Bertalanffy Büyüme parametreleri; L?=40,29 cm, K=0,16 yıl-1, t0=-1,76 yıl, W?=800,46 g olarak hesaplanmıştır
Keywords: Balıkçılık; Limnoloji; Deniz ve Tatlı Su Biyolojisi; Zooloji