KARGA KAMIŞLIK VE KUŞAKÇI DAĞLARI İLE BU DAĞLAR ARASINDA YERLEŞMİŞ GÖZELİ-KAVAK YÜKSEK DAĞİÇİ OVALARI (ELAZIĞ) FLORASI - TÜRKOĞLU, İSMAİL (Fırat Üniveristesi, 2004)
Bu araştırma 2001-2003 yıllan arasında Karga, Kamışlık ve Kuşakçı Dağları ile bu dağlar arasında yerleşmiş Gözeli-Kavak Yüksek Dağiçi Ovalarında (Elazığ) gerçekleştirilmiştir. Bu süre içerisinde 3762 bitki örneği toplanmıştır. Bu örneklerin adlandırılmasından sonra, 82 familya, 391 cins ve 900 tür ve tür altı seviyede takson saptanmıştır. Araştırma alanından saptanan 900 taksonun 3'ü Pteridophyta, 897'si Spermatophyta bölümlerindendir. Spermatophyta'ya ait taksonların 3'ü Coniferophyta, geriye kalan 894'ü Magnoliophyta alt bölümündedir. Magnoliophyta'ya ait 894 taksonun 778'i Magnoliopsida, 116'sı Liliopsida sınıflarında yer almaktadır. Araştırma alanından saptanan 97 takson (% 10.8) Türkiye için endemiktir. 95 takson B7 karesi için yeni kayıttır. Taksonların bitki coğrafyası bölgelerine dağılım oranlan şöyledir: Îran-Turan elementleri 317 (%35.2), Avrupa-Sibirya elementleri 49 (%5.4), Akdeniz elementleri 44 (%4.9). En büyük on familya ve takson sayıları şöyledir. Asteraceae 121, Fabaceae 105, Brassicaceae 69, Lamiaceae 69, Poaceae 55, Caryophyllaceae 49, Apiaceae 35, Boraginaceae 34, Scrophulariaceae 30, Rosaceae 25. En büyük on cins ve takson sayılan şöyledir: Astragalus 21, Silene 16, Trifolium 15, Vicia 14, Alyssum 13, Centaurea 13, Salvia 12, Veronica 1 1, Euphorbia 10, Ranunculus 10. Anahtar kelimeler: Flora, Türkiye, Elazığ, Endemik. X
The flora of Karga, Kamışlık and Kuşakçı mounts and Gözeli-Kavak plateaus locatedbetween these mounts (Elazığ)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology