ŞAFİİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLERİ AÇISINDAN İLKÖĞRETİM DİN KÜLTÜRÜ DERS KİTAPLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ (BATMAN İLİ ÖRNEĞİ) - GÜNDÜZ, MEHMET SAİT (Fırat Üniveristesi, 2013)
Araştırmada Batman?da görev yapan Şafii ilköğretim Dkab öğretmenlerinin 2011-2012 eğitim-öğretim yılında okutulan Dkab ders kitaplarına ilişkin görüşleri alınmıştır. Buna göre; Ders kitaplarının, geçmiş yıllara göre metin ve görsellik açısından daha iyi hazırlanmasına rağmen, birçok konuda eksiklikleri vardır. Kitabın konu anlatımında uzun paragraflara yer verilmesi, birçok konunun öğrencilerin seviyesine uygun olmaması, tekrar edilen konuların olmasına rağmen din eğitimi açısından önem arz eden birçok konunun kitapta yer almaması, dilin akıcı olmaması, bazı örneklerin günlük hayattan uzak olması, kitapta güncelliğin sağlanamaması, ayet ve hadislerin anlaşılmasını etkileyen unsurların bulunması ve en önemlisi mezheplerüstü bir anlayışa sahip olması gereken kitabın gerçekte bu özellikleri taşımıyor olması, Dkab ders kitabına yöneltilen eleştiriler olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Batman, Din Eğitimi Tarihi, Dkab Ders Kitapları, Din Eğitimi Yaklaşımları, Medrese ve Mektepler, Şafii Öğretmenlerin Görüşleri, Yeni İlköğretim Dkab Programı

Since not only numerical data but also the views, experiences, offers and knowledge of Religion and Ethics teachers of Shafi sect are important, ? Quantitative and Qualitative research methods? have been applied in this study. First of all, a literature review was made and the conceptual basis was made for the study. In the field investigation phase of the study, the views and opinions of teachers about the religion and ethics course book were taken through questionnaire and interview methods. This research is so important because it handles an issues which has not been researched very well so far in the field of Religion and Ethics education and which is a very current issue that needs to be researched. The fact that although Religion and Ethics course books for elementary schools have been analysed from various perspectives, they have not been analysed from sectarian perspective and the opinions of the teachers of Shafi sects has not been applied increases the importance of this research.
Analysis of religion and ethics course books for elementary schools from the perspective of religion an ethics teachers' perspective
Keywords: Din; Eğitim ve Öğretim; Sosyoloji