SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN SPORDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TUTUMLARI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ - YILDIRIM, FETHİ (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu araştırmanın amacı; spor yöneticiliği bölümü öğrencilerinin iletişim becerilerini ve sporda sürdürülebilirlik tutumlarını incelemek, bu beceri ve tutumlar arasındaki ilişkiyi belirlemek ve aralarındaki etkileşimi demografik değişkenler açısından analiz ederek çözüm önerileri sunmaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 akademik yılında Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği bölümünde öğrenim gören 514 öğrenci; örneklemini ise kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenen ve gönüllülük esasına dayalı olarak araştırmaya katılan 232 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak "Kişisel bilgi formu", "İletişim becerileri ölçeği" ve "Sporda sürdürülebilirlik ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmış; anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; öğrencilerin iletişim becerileri ile sporda sürdürülebilirlik tutumları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0.323; p<0.01). Regresyon analizi sonuçları, iletişim becerilerinin sürdürülebilirlik tutumlarını anlamlı şekilde yordadığını, ancak bu değişkenin tutumlardaki toplam varyansın %11.1'ini açıkladığını (R²=0.111) göstermektedir. Ölçek alt boyutları incelendiğinde; öğrencilerin sürdürülebilirlik tutumlarında en yüksek ortalamaların 'Sosyal sürdürülebilirlik' (X?=3.88 ± 0.55) ve 'Bireysel sürdürülebilirlik' (X?=3.77 ± 0.61) boyutlarında olduğu; iletişim becerilerinde ise 'Kendini ifade etme'(X?=4.08 ± 0.72) boyutunun en yüksek puanla öne çıktığı belirlenmiştir. Demografik değişkenler açısından; cinsiyet ve öğrenim türüne göre anlamlı bir farklılık tespit edilmezken (p>0.05); sınıf düzeyi bazında mezuniyet aşamasındaki 4. sınıf öğrencilerinin sürdürülebilirlik tutumlarının (X?=3.97) diğer sınıflara oranla daha yüksek olduğu ve anlamlı fark yarattığı saptanmıştır (F=5.564; p=0.001). Ayrıca, ailede profesyonel spor yapan bireylerin bulunmasının, sürdürülebilirlik tutum puanlarını anlamlı düzeyde düşürdüğü görülmüştür (p<0.05). Sporda sürdürülebilirlik ölçeği'nin 'ekonomik' alt boyutunda saptanan düşük iç tutarlılık değeri (?=0.384), bu boyuta dair bulguların bir araştırma kısıtlılığı olarak değerlendirilmesini zorunlu kılmıştır. Sonuç olarak; öğrencilerin yüksek iletişim becerilerinin sporda sürdürülebilirlik tutumları üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu, ancak tutumlar üzerinde farklı çevresel ve eğitsel faktörlerin de etkili olduğu belirlenmiştir. İletişim becerilerinin özellikle sosyal, bireysel ve katılım alt boyutlarında sürdürülebilirlik bilincini desteklemede anahtar bir rol oynadığı; örgütsel, ekonomik ve çevresel boyutların ise yapısal ve kültürel faktörlerle birlikte değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Spor, Yönetici, İletişim Becerileri, Sürdürülebilirlik.

The aim of this research is to examine the communication skills and sustainability attitudes in sports of the students of the Sports Management Department, to determine the relationship between these skills and attitudes, and to analyze the interaction between them in terms of demographic variables and to offer solution suggestions. The relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The population of the research consisted of 514 students studying at Fırat University Faculty of Sports Sciences, Department of Sports Management in the 2023-2024 academic year; the sample consisted of 232 students determined by convenience sampling method and participating in the research on a voluntary basis. "Personal ınformation form", "Communication skills scale", and "Sustainability in sport scale" were used as data collection tools. Descriptive statistics, correlation, and regression analyses were used in the analysis of the data; the significance level was accepted as p<0.05. According to the research findings; a positive and statistically significant relationship was found between students' communication skills and sustainability attitudes in sports (r=0.323; p<0.01). Regression analysis results show that communication skills significantly predict sustainability attitudes, but this variable explains 11.1% of the total variance in attitudes (R²=0.111). When the scale sub-dimensions were examined; it was determined that the highest averages in students'sustainability attitudes were in the 'Social sustainability' (X?=3.88 ± 0.55) and 'Individual sustainability' (X?=3.77 ± 0.61) dimensions; while in communication skills, the 'Self-expression' (X?=4.08 ± 0.72) dimension stood out with the highest score. In terms of demographic variables; while no significant difference was detected according to gender and type of education (p>0.05); on the basis of grade level, it was determined that the sustainability attitudes of 4th-grade students at the graduation stage (X?=3.97) were higher compared to other grades and created a significant difference (F=5.564; p=0.001). Furthermore, it was observed that the presence of individuals doing professional sports in the family significantly reduced sustainability attitude scores (p<0.05). The low internal consistency value (?=0.384) detected in the 'economic' sub-dimension of the sustainability in sport scale necessitated the evaluation of the findings regarding this dimension as a research limitation. In conclusion; it was determined that students' high communication skills are a significant predictor on sustainability attitudes in sports, but different environmental and educational factors are also effective on attitudes. It was concluded that communication skills play a key role in supporting sustainability awareness, especially in social, individual, and participation sub-dimensions; while organizational, economic, and environmental dimensions should be evaluated together with structural and cultural factors. Keywords: Sport, Manager, Communication Skills, Sustainability.
Investigation of the effect of communication skill levels of Sports Management Students on sustainability attitudes in sports
Keywords: Spor