ÇİFT FAZLI ÇELİKLERDE MİKROYAPI ÖZELLİKLERİNİN KOROZYON DİRENCİNE ETKİSİ - GENÇER, YÜCEL (Fırat Üniveristesi, 1993)
Yüksek Lisans Tezi ÇİFT FAZLI ÇELİKLERDE MİKROYAPI ÖZELLİKLERİNİN KOROZYON DİRENCİNE ETKİSİ Yücel GENÇER Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Ânabilim Dalı 1993,Sayfa: 77 Bu çalışmada rnikroyapı özellikleri farklı duel-faz çeliğinin, içerisinde. klor iyonu bulunan ve hava ile doyurulmuş sulu ortamlardaki korozyon davranışı elektrokimyasai polarizasyon tekniği ile incelenmiştir. Deneylerde kullanılan elektrolit %"3.5 NaCI çözeltisi olup sentetik deniz suyudur. Deneylerde her biri yedi numuneden oluşan dört grup duel-faz çeliği ve bu numunelerle karşılaştırmak gayesi ile bir adet duel-fazın oluşturulduğu SAE 1010 çeliği kullanılmıştır. Numuneler silindirik olup, 15 mm çapındaki düz yüzeyi korozyona maruz bırakılmıştır. Her gruptaki numuneler 740.. 760.. 780.. 800, 820, 830, 840 0C'de ostenitlenilmiştir. Ostenitleroeden sonra ikinci grup 200 °C'de, üçüncü grup 300 °C'de, dördüncü grup 400 °C'de 1 0 dakika temperlenmiştir. Numunelerin galvanostatik metotla potansiyel farkı-akım yoğunluğu verileri elde edilip, katodik polarizasyon eğrileri çizilerek T af el tipi eğri elde edilmiştir. T af el eğrisinin korozyon potansiyeline kadar ekstrapoiasyonu metoduyla korozyon akım yoğunluğu ve korozyon hızları her numune için tesbit edilmiştir. Temperleme işlemine tabi tutulmayan duel faz çeliğinin korozyon hızı MHO "na bağlı olarak değişmekte olduğu görülmüştür. Ancak, bu değişmenin MHO'na doğrudan bağlı olmadığı tesbit edilmiştir. Korozyon hızı açısından 800 °C ostenitlerne sıcaklığına karşılık gelen MHO 'run kritik bir nokta olduğu görülmüştür. 780 °C ve 840 °C'de ostenitlenen numunelerin en düşükII korozyon hızına sahip olduğu görülmüştür. 740 °C,780 °C, ve 780 °C 'de ostenitlenen numunelerde., korozyon hızı-temperleme sıcaklığı ilişkisi farklılıklar gösterirken,800 °C, 820 °C, 830 °C, 840 °C'de ostenitlenen numunelerde, korozyon hızı ile temperleme sıcaklığı arasında benzer ilişki vardır. Her dört grup numunede 300 °C temperleme sıcaklığında korozyon hızı en yüksektir. Duel faz çeliğinin korozyon hızı 0.175 mm/yıl ile 0.702 mm/yıl arasında bulunmuştur. Yüksek korozyon hızlarına izin verilebilen yerlerde bu çeliklerin kullanılabileceği sonucu ortaya çıkmıştır. Duel faz çeliğinin korozyon hızı, bu çeliğin esas malzemesi olan SAE 1010 çeliğinin korozyon hızından daha düşük olduğu tesbit edilmiştir.

Ill SUMMARY Master Thesis THE EFFECTS OF MICROSTRUCTURAL PROPERTIES ON CORROSION RESISTANCE OF DUAL PHASE STEELS Yücel GENÇER Fırat University Institute of Science and Technology Metallurgical Education Department 1993Page:77 In this study., the corrosion behaviour of the dual phase steels which have different microstructure properties in the media containing choioride-(WaCl) ions., saturated with air was investigated by employing electrochemical polarization technique. The electrolyte used in the experiments consisted of 3.5% NaCI solution. In the experiments four groups of dual phase steel.. groups of seven specimens were tested. One of them was original SAE 1010 steel from which dual phase steels were obtained..this was used comparison. The specimens were cylindrical and diameters of corroded surfaces were 1 5mm. The specimens of each group were austenitized at 740 °C, 760 °C, 780 °C, 800 °C 820 °C, 830 °C, 840 °C.After austenitazition the second, the third and the fourth groups were tempered at 200 °C,300 °C,and 400°C respectively. The data of the potential difference and current density was obtained by galvanostatie method and the cathodic polarization curves plotted. By extrapolating polarization curve from Tafel region to the corrosion potential current density and then corrosion rate were obtained for each specimen.IV It was seen that the corrosion rate of dual phase steel which were not tempered was changing with martesite volume ratel'MVRJ.But.. it was found that this change was not directly dependent on MVR.From the viewpoint of corrosion rate, the MVR which correspond to 800 °C austenitization temperature seem to be critical point. T he specimens which austenitized at 780 °C and 840 °C have the lowest corrosion rate. At the specimens which austenitized 740 °C. 760 °C.. and 780 °C.. relation between corrosion rate and tempering temperature shows differences, while at the specimens which austenitized at 800 °C, 820 °C. 830 °C, and 840 °C,a similar relationship between corrosion rate and tempering temperature was observed., and for this four specimen groups, the maximum corrosion rate was seen at 300 °C tempering temperature. The corrosion rate of the dual phase steels was found as between 0.1 75 and 0.702 mrn/year.And it was resulted that these steels can be used where high corrosion rate was permisible.Also it was found that the corrosion rate of dual phase steels was lower than original SAE 1 01 0 steel.
The Effects of mıcrostructural properties on corrosıon resistance of dual phase steels
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering