20082012 Yılları arasında Elazığ 'da kesilen hayvanlarda karaciğer trematodlarının görülme sıklığı - Kaplan, Mustafa; Başpınar, Serpil; Özavcı, Hamza (My University, 2014)
Bu çal ı ş mada Elaz ı ğ ilinde 20082012 y ı lları aras ı nda kesilen kasapl ı k hayvanlarda görülenkaraci ğer trematod enfeksiyonları n ı n s ı kl ı ğ ı ve bu enfeksiyonlar nedeniyle olu ş an ekonomikkay ı pları n boyutunun ara ş tı rı lmas ı amaçlanm ı ş tı r. Elazı ğ da bulunan toplam 6 kesimhanenin kayı tları geriye dönük olarak incelendi. Karaci ğ ertrematod enfeksiyonları n ı n varl ı ğ ı nedeniyle imha edilen karaci ğ erlere ba ğ l ı ekonomik kayb ıhesaplamak için kurumları n toptan satı ş fiyatları temel al ı nd ı . Gerekli verilere ulaş ı lamad ı ğ ı içinverim dü ş üklü ğ ü nedeni ile olu ş an ekonomik kayı plar belirtilmedi. Son be ş yı lda 125.297 s ı ğ ı r, 83.597 koyun ve 46.500 keçi kesimi yap ı ld ı ğ ı ve bunlardan s ı ras ı yla%7.94, %7.89 ve %5.64s ı nda Fasciola hepatica saptand ı ğ ı bildirilmi ş tir. Dicrocoelium dentriticumise koyunları n %1.15inde, keçilerin ise %1.39undabulunmu ş tur. İmha edilen enfekte karaci ğ erlernedeniyle olu ş an ekonomik kayb ı n son 5 yı lda F. hepatica nedeniyle 417.089 TL, D. dentriticumnedeniyle 6.090 TL olmak üzere toplam 423.179 TL oldu ğ u görülmü ş tür. Elazı ğ da son be ş y ı ldakesimi yap ı lan hayvanlarda karaci ğ er trematodları n ı n görülme s ı kl ı ğ ı nda önceki y ı llara göre artı şoldu ğ u ve bu nedenle olu ş an ekonomik kay ı pları n da 5.5 kat arttı ğ ı görülmü ş tür.
Keywords: Veterinerlik