DİCRANUM HEDW.(BRYOPHYTA)'A AİT BAZI TÜRLERİN BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ - DEMİRBAĞ, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırmada, beş Dicranum türüne (Dicranum majus, Dicranum fuscencens, Dicranum polysetum, Dicranum scoparium, Dicranum tauricum) ait yağ asidi içeriklerinin, yağda çözünen vitaminlerin, sterol içeriklerinin, flavonoid ve fenolik asit içerikleri ile DPPH radikal indirgeme kapasitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yağ asidi içeriklerinin analizi gaz kromatografisi ile yapılırken yağda çözünen vitamin içerikleri, sterol içerikleri, flavonoid ve fenolik asit içerikleri ise HPLC ile belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, çalışılan Dicranum türlerinin flavonoid ve lipitte çözünen vitamin içerikleri oldukça düşük miktarda bulunmuştur. Çalışılan türlerin fenolik asit içerikleri açısından daha zengin içeriğe sahip oldukları bulunmuştur. Özellikle çalışılan türlerin vanilik asit (11,96-44,83 ?g/g) ve gallik asit (52,96-63,1 ?g/g) içeriklerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışılan türlerin cinnamik asit içeriklerinin son derece düşük olduğu bulunmuştur. Araştırmada çalışılan 250 ?l'deki DPPH radikal indirgeme kapasitelerinin %48,92-%86,89 arasında olduğu bulunmuştur. Ayrıca çalışılan türlerin, stigmasterol içeriklerinin 35,3 ve 46,05 ?g/g arasında olduğu bulunmuştur. D. majus ve D. fuscescens'in ergosterol ve ?-sitosterol içeriklerinin çok düşük seviyelerde olduğu bulunmuştur. Araştırmanın yağ asidi sonuçlarına göre palmitik asit (C16:0) ve behenik asit (C22:0; D. tauricum dışında) başlıca doymuş yağ asidi olarak bulunurken oleik asit (C18:1 n9), linoleik asit (C18:2 n6) ve ? ve ?-linolenik asit (C18:3 n 3) başlıca doymamış yağ asitleri olarak bulunmuştur.

In this study, it was aimed to determine the fatty acid compositions, lipid-soluble vitamins, sterols, flavonoids and phenolic acid contents and DPPH radical scavenging capacity of five Dicranum species (Dicranum majus, Dicranum fuscencens, Dicranum polysetum, Dicranum scoparium, Dicranum tauricum). Fatty acid compositons were determined by gas chromatography while lipid-soluble vitamins, sterols, flavonoids and phenolic acids were determined by HPLC. It was found that studied Dicranum species have low flavonoid and lipid-soluble vitamin content based on results of study. Whereas it was found that studied species have rich in phenolic acids. Especially it was found that studied species have high vanilic acid (11,96-44,83 ?g/g) and gallic acid (52,96-63,1 ?g/g) contents. Cinnamic acid contents of studied were found lowest. In this study it was found that radical scavenging capacity of studied species were determined 48,92%-86,89% in 250 ?l. In additon, it was found that stigmasterol contents of studied species were between 35,3 and 46,05 ?g/g. It was found that ergosterol and ?-sitosterol contents of D. majus ve D. fuscescens were lowest. It was found that palmitic acid (C16:0) and behenic acid (C22:0) were major saturated fatty acids while oleic acid (C18:1 n9), linoelic acid (C18:2 n6) and ? and ?-linolenic acid (C18:3 n3) were major unsaturated fatty acids based on results of fatty acid composition.
Biochemical porperties of some species belong to Dicranum Hedw. (Bryophyta)
Keywords: Botanik; Biyoloji; Biyokimya