ŞEHİR SUYU ŞEBEKE BASINCININ SU TÜKETİMİNE ETKİSİ - KOCAKAYA, ŞEFİK (Fırat Üniveristesi, 2010)
Dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının sınırlı oluşu, suyun daha ekonomik şekilde tüketilmesini zorunlu hale getirmektedir. Su tüketiminde; iklim, nüfus, su fiyatları, periyodik ölçüm, yaşam standardı, su kalitesi, arızalardan doğan su kayıpları ve işletme basıncı faktörleri etkendir. Şehir suyu şebekelerindeki yüksek basınç; fazla su tüketimine, hat bağlantı noktalarından kaçaklar oluşmasına, su hatlarındaki çatlaklardan kaçan suyun artmasına, sık armatür arızalarına ve bu arızalara bağlı su kayıplarına neden olmaktadır.Bu çalışmada, Diyarbakır ili Muradiye Mahallesi pilot bölge olarak seçilmiştir. Pilot bölgenin giriş hattına bir oda inşa edilmiştir. Hat üzerine bir adet debimetre bir adet basınçölçer ve bir adet basınç düşürücü vana montajı yapılmıştır. Farklı işletme basınçları farklı süreler için dikkate alınarak gerçek prototipte deneyler yapılmıştır. Elde edilen bulgular değerlendirilmiş ve yorumlanmıştır. Sonuç olarak, şebeke işletme basıncının su tüketimi üzerindeki etkisinin oldukça önemli olduğu belirlenmiştir. Böylece, işletme basıncının azaltılması ile hem su tasarrufu yapılabileceği hem de maliyetin azaltılabileceği sonucuna varılmıştır.

Limited water resources of our country and the world, the water makes it necessary to consume a more economical way. Water consumption, climate, population, water rates, periodic measurement, living standards, water quality, failures resulting from loss of water and operating pressure are the main factors. High pressure in city water supply, excessive water consumption, create leaks in the line to the port, the water line running from the cracks and defects due to the increase in water caused to water loss.In this study, Muradiye region of Diyarbakir was chosen as the target region. input line of the target area was built in a room. On the line, a flow meter, a pressure gauge and a pressure reducer valves units were mounted. Different operating pressures, taking into account the actual prototype for various periods in the experiments were done. The results obtained were evaluated and interpreted. As a result, the impact on network operation pressure of the water consumption was found to be very important. Thus, the pressure reduction can be done to save water, it also concluded that costs were reduced.
City water supply pressure effect on water consumption
Keywords: Makine Mühendisliği