Cu/NiCoBi Elektrotun Hidrojen Gazı Eldesinde Katot Olarak Kullanımı ve Katalitik Etkisinin Zamanla Değişiminin Belirlenmesi - Mert, Mehmet Erman; Mert, Başak Doğru (Fırat University, 2018)
Bu çalışmada bakır (Cu) yüzeyinde elektrokimyasal yöntemle nikel-kobalt-bizmut (NiCoBi) üçlü kaplama oluşturulmuş (Cu/NiCoBi) ve alkali suyun elektrolizi ile hidrojen gazı eldesindeki performansı incelenmiştir. Bu amaçla; hidrojen aşırı gerilimleri, hidrojen gazı hacimleri, katodik polarizasyon ölçümleri ve farklı aşırı gerilimlerde elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS) ölçümleri elde edilmiştir. Elektrotların elektrokatalitik etkilerinin zamanla değişiminin belirlenmesi için elektroliz hücresine 168 saat boyunca 100 mA cm-2 sabit akım yoğunluğu uygulanmıştır ve farklı zaman aralıklarında elektrokimyasal ölçümler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre;  Cu/NiCoBi elektrotun hidrojen aşırı gerilimi, Cu ve diğer ikili kaplamalardan (Cu/NiCo, Cu/NiBi) oldukça düşüktür. Cu/NiCoBi elektrot 168 saatlik elektroliz süresi boyunca etkinliğini korumuştur.