SINIF ÖĞRETMENLERİNİN YAŞAM BOYU ÖĞRENME EĞİLİMLERİ - Gökyer, Necmi; Cirit, Didem Karakaya (My University, 2018)
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenmeeğilimlerini belirlemek ve çeşitli değişkenlere göre karşılaştırmaktır.Araştırmada, aşağıdaki sorulara cevap aranmıştır.1. Sınıföğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin düzeyi nedir? 2. Sınıföğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimleri; cinsiyet, kıdem, eğitimdüzeyleri, yaşları ve çalıştıkları yer değişkenlerine göre anlamlı farklılıkgöstermekte midir? 3. Ölçeğin alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki varmıdır? Bu araştırma anlık tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini,2017-2018 eğitim öğretim yılında, Elazığ merkez ve ilçelerinmerkezindeki ilkokullarda görev yapan toplam 1116 sınıf öğretmenioluşturmaktadır. Örneklemini ise, basit tesadüfi örnekleme yolu ilebelirlenen toplam 291 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veritoplama aracı olarak, Diker Coşkun ve Demirel (2009) tarafındangeliştirilen “yaşam boyu öğrenme eğilimleri (YBÖEÖ)” adlı ölçekkullanılmıştır. Bu çalışmada da ölçeğin iç tutarlılık katsayısı .87bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarından güdülenme alt boyutunun içtutarlık katsayısı .92, sebat alt boyutunun iç tutarlık katsayısı .93,öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk alt boyutunun iç tutarlık katsayısı.83 ve merak yoksunluğu alt boyutunun iç tutarlık katsayısı ise, .94’tür.Bu çalışmanın bulgularına göre, sınıf öğretmenlerinin yaşam boyuöğrenme eğilimleri; Güdülenme, sebat, merak yoksunluğu altboyutlarında ve ölçeğin tamamında kısmen uyuyor düzeyinde iken,öğrenmeyi düzenlemede yoksunluk alt boyutunda çok az uyuyordüzeyindedir. Cinsiyet değişkenine göre, bütün alt boyutlarda kadın sınıf öğretmenlerinin yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin düzeyi erkeklere göredaha yüksektir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları