İnfertil hastalarda seminal plazma IL-1beta, IL-6 ve IL-8 düzeyleri - Orhan, İ.; Onur, R.; Şenol, F. A.; Semerciöz, A. (My University, 2002)
Bu çalışmada, inflamasyon ve immün cevapta önemli rol oynayan sitokinlerden interlökin (IL)-1 beta, IL-6 ve IL-8'in infertil hastaların tanısındaki yeri araştırıldı. Bu amaçla infertilite nedeniyle değerlendirilen ve 12'sinde seminal plazmada lökosit saptanması dışında ek bir infertilite patolojisi saptanmayan toplam 25 hasta çalışmaya alındı. Ayrıca 10 fertil gönüllüde kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların seminal plazmalarında IL-1 beta, IL-6 ve IL-8 değerleri kemiluminisans yöntemi ile ölçüldü ve her gruptaki değerler ayrı ayrı karşılaştırıldı. IL-1 beta düzeyleri açısından her üç gruptaki hastalar arasında anlamlı fark saptanmazken IL- 6 ve IL-8 enfeksiyonla birlikte infertilite belirlenen hastalarda anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Ayrıca IL-6 seviyesi sadece infertilite belirlenen grupta kontrol grubundan daha yüksek oranlarda belirlendi. Özellikle IL-8 olmak üzere bazı sitokinler infertil hastalarda enfeksiyon ve inflamasyonun tanısında kullanılabilirler. Ancak sitokinlerîn infertilite üzerine etkisini belirlemek için daha geniş hasta serilerinde ve değişik sitokinlerle değerlendirme yapılması gerekmektedir.
Keywords: İnterlökin-8; Sitokinler; İnterlökin-1; İnterlökin-6; Enfeksiyon