KÜRK ÇAYI HAVZASININ UZAKTAN ALGILAMA VE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KULLANILARAK EROZYON RİSKİNİN BELİRLENMESİ - YILMAZ, HULUSİ (Fırat Üniveristesi, 2010)
Kürkçayı Havzasının Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Erozyon Riskinin Belirlenmesi çalışmasında adından da anlaşılacağı gibi uzaktan algılama yöntemleri kullanılarak arazideki erozyon riski belirlenmeye çalışılmıştır.Bu çalışma yapılırken CORINE , ICONE ve Analitik Hiyerarşik Süreç (AHP) yöntemleri incelenmiş, bu yöntemlerden RUSLE modelinden faydalanılarak arazideki erozyon riski belirlenmeye çalışılmıştır.Çalışma alanı olarak Türkiye'de erozyonun en fazla görüldüğü yerlerden olan Doğu Ana Dolu bölgesi Elazığ ili Sivrice ilçesi Kürkçayı havzası seçilmiştir. Çalışmada eğim, litoloji, jeomorfoloji, arazi kapalılık durumu, bakı, toprak ve ana kaya aşınabilirlilik haritaları kullanılarak mevcut erozyon durumu ve erozyon risk haritaları oluşturulmuş ve bu haritaların değerlendirilmesi yapılmıştır.Sonuç olarak sahanın erozyon risk değerlendirmesini yapmak için çalışmalar değerlendirilmiş ve değerlendirmelerimiz sonucunda Eğim, NDVI, ve NDSI yardımıyla erozyon risk haritası oluşturulmuştur. Çalışma alanının %1'inde erozyon görülmezken, %23.1'inde çok hafif, %31.6'sında hafif, %26.3'ünde hafif şiddetli, %12.7'sinde şiddetli, %5.4'ünde çok şiddetli erozyon riski belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Kürkçayı havzası, Erozyon, Uzaktan algılama, Coğrafi bilgi sistemleri

Kürkçayı basin, remote sensing and geographic information systems using the erosion risk identification study, the name implies, such as remote sensing methods used in land erosion risk and identify will be worked .This work while CORINE ICON and the Analytical Hierarchical Process (AHP) method has been examined, these methods RUSLE model, utilizing the land the erosion risk determine had been worked.Working area in Turkey as erosion, the greatest occurrence in the Eastern Anatolia Region Elazig province Sivrice district Kürkçayı basin had been chosen.At work slope, lithology, geomorphology, land enclosure situation, aspect, soil and bedrock eroding maps using current erosion status and Erosion risk maps will be created and will be evaluating this map.Result erosion rısk map had been gained with using the Slope, NDVI, and NDSI softwares.Level of erosion risk lowest at %24.1, Low at %31.6, Average at %26.3, High at %12.7, Highest at %5.4 had been determined in workspace.Key words: Kürkçayı basin, Erosion, Remote sensing, geographic information systems.
Kürkçaı Basin Remote sensing and geographic information systems used to determine the risk of erosion
Keywords: Coğrafya