ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KREDİ KARTI KULLANIMLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: FIRAT ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ - SAĞTEKİN, BİRCE (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırma, Fırat Üniversitesi öğrencilerinin kredi kartı kullanımına yönelik tutumlarını, davranışlarını ve bu kullanımın öğrencilerin finansal durumlarına etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Günümüzde kredi kartları, öğrenciler dahil olmak üzere geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından yaygın bir şekilde kullanılmakta ve bu durum, gençlerin finansal yönetim becerilerini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışma kapsamında, Fırat Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan anketlerle veri toplanmış ve bu veriler, öğrencilerin kredi kartı kullanım alışkanlıklarını, kredi kartı borçlanma durumlarını ve kredi kartlarının finansal bağımsızlık üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, öğrencilerin kredi kartı kullanımında karşılaştıkları zorlukları, kredi kartı kullanımının getirdiği sorumlulukları ve bu sorumlulukların öğrencilerin akademik başarılarına olan etkilerini ortaya koymaktadır. Ayrıca, kredi kartı kullanımına yönelik farkındalık düzeyleri ile kredi kartı borçlanma oranları arasındaki ilişki de incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerini artıracak önlemler alınması gerektiğini göstermektedir. Araştırmaya %60,2'si kadın, %39,8'i erkek olmak üzere toplam 399 katılımcı dâhil olmuştur. Elde edilen bulgular, öğrencilerin kredi kartı kullanımına ilişkin genel olarak ölçülü ve dengeli bir tutum sergilediklerini ortaya koymaktadır. Katılımcıların %46,4'ü 18-20 yaş aralığında, %49,4'ü 21-30 yaş aralığında, %4,3'ü ise 31 yaş ve üzerindedir. Bireylerin kredi kartı kullanımına yönelik tutumlarının çeşitli boyutlarda farklılık gösterdiği gözlemlenmektedir. Bu çeşitlilik, kredi kartı kullanımına ilişkin yaklaşımların yalnızca tek bir boyutla değil; bilişsel, duygusal ve davranışsal unsurların bütünlüğüyle değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Kredi kartı tutumları, bireylerin finansal bilgi düzeyleri, harcama davranış kalıpları ve risk algılarıyla doğrudan ilişkilidir. Araştırma bulguları, öğrencilerin genel anlamda kredi kartı kullanımına karşı temkinli ve ölçülü bir yaklaşım sergilediklerini göstermektedir. Özellikle davranışsal boyuttaki sınırlı eğilim, bu grubun bilinçli ve kontrollü kullanım eğiliminde olduğunu düşündürmektedir. Bu, genç bireylerin plansız harcamalardan kaçınarak daha rasyonel bir finansal tutum benimsediklerini ortaya koymaktadır. Buna karşın, duygusal ve kaygısal boyutlarda gözlemlenen daha yoğun tutumlar, kredi kartı kullanımının bireyler üzerinde belirli düzeyde stres ve endişe yaratabileceğine işaret etmektedir. Duygusal faktörlerin finansal karar alma süreçlerindeki rolü dikkate alındığında, bu tür tepkilerin özellikle finansal okuryazarlık seviyesi düşük bireylerde daha belirgin olduğu anlaşılmaktadır. Uluslararası çalışmalar da benzer biçimde, duygusal ve kaygısal tepkilerin, bireylerin borçlanma davranışları üzerinde önemli etkileri olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye'de yapılan araştırmalar ise öğrencilerin kredi kartı kullanımında bazı kaygılar taşısalar da zaman içinde bu kaygının daha bilinçli ve kontrollü bir tutuma dönüşebileceğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, finansal bilinç düzeyinin artırılması, bireylerin kredi kartı kullanımında hem davranışsal dengeyi hem de duygusal rahatlığı sağlamaları açısından kritik öneme sahiptir. Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin kredi kartı kullanımıyla ilgili farkındalıklarını artırmayı ve gençlerin daha bilinçli finansal kararlar almalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

This research aims to examine the attitudes, behaviors, and the financial impacts of credit card usage among students at Fırat University. Today, credit cards are widely used by a broad spectrum of users, including students, which significantly affects the financial management skills of young adults. In this study, data were collected through surveys conducted among Fırat University students, and these data were analyzed to determine the credit card usage habits, debt levels, and the impact of credit cards on the financial independence of the students. The research results highlight the challenges students face in using credit cards, the responsibilities that come with credit card usage, and the effects of these responsibilities on their academic performance. Additionally, the relationship between the awareness levels of credit card usage and the rates of credit card debt was examined. The findings of the study indicate the need for measures to enhance the financial literacy levels of university students. The study included a total of 399 participants, of whom 60.2% were female and 39.8% were male. The findings reveal that students generally display a measured and balanced attitude toward credit card usage. Among the participants, 46.4% were between the ages of 18 and 20, 49.4% were between 21 and 30, and 4.3% were aged 31 and above. It is observed that individuals' attitudes toward credit card use vary across different dimensions. This diversity indicates that approaches to credit card usage should not be evaluated through a single lens but rather through a holistic perspective encompassing cognitive, emotional, and behavioral components. Attitudes toward credit cards are directly related to individuals' levels of financial knowledge, spending behavior patterns, and risk perception. Research findings show that students generally exhibit a cautious and measured approach to credit card use. In particular, the limited tendency observed in the behavioral dimension suggests a conscious and controlled usage pattern within this group. This indicates that young individuals tend to adopt a more rational financial attitude by avoiding impulsive spending. On the other hand, stronger emotional and anxiety-related tendencies suggest that credit card use may create a certain level of stress and concern among individuals. Considering the role of emotional factors in financial decision-making processes, such reactions are understood to be more pronounced among individuals with lower levels of financial literacy. International studies similarly reveal that emotional and anxiety-driven responses significantly influence borrowing behaviors. Research conducted in Turkey also shows that while students may experience concerns related to credit card use, these concerns have the potential to evolve into more conscious and controlled behavior over time. In this context, enhancing financial awareness is of critical importance in helping individuals achieve both behavioral balance and emotional comfort in their use of credit cards. This research aims to raise awareness of credit card usage among university students and to contribute to helping young adults make more informed financial decisions.
A research on credit card usage of university students: The case of Fırat University
Keywords: Ekonomi