Öğretmen ve öğrencilerin öğretmen, disiplin, müdür, sınıf kuralları, ödül ve ceza kavramlarına ilişkin metafor algıları - Turhan, Muhammed; Yaraş, Zübeyde (My University, 2013)
Bu çalışmanın amacı; ilköğretim birinci kademe öğretmenlerinin ve öğrencilerinin öğretmen, disiplin, müdür, sınıf kuralları, ödül ve ceza kavramlarına ilişkin metafor algılarını belirlemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2011-2012 eğitim-öğretim yılında Batman ili Gercüş ilçesinde bulunan ilköğretim okullarında görev yapan 50 sınıf öğretmeni ve 110 ilköğretim birinci kademe öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler, katılımcılara yarı yapılandırılmış formlar uygulanarak elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgularla, öğretmen ve öğrencilerin müdür, disiplin, sınıf kuralları, ödül ve ceza gibi kavramlara ilişkin ürettikleri metaforlar incelenmiştir. Öğrencilerin ve öğretmenlerin ürettikleri metaforlara bakılarak;öğretmen , disiplin , okul müdürü , ödül ve ceza kavramlarını farklı şekilde algıladıkları sonucuna varılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara dayalı olarak öğretmenlere yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji