ÜLKEMİZDE ATEİZME YÖNELME SEBEPLERİ - Özarslan, Selim (My University, 2019)
Biz bu makalede dilimize “Tanrı tanımazlık” ya da“Tanrıya inanmazlık” olarak çevrilen atezmin neolduğunu, Batı’da ateizme yönelmenin genel nedenlerive ülkemizde ateizme kaymanın özel sebepleri üzerindedurmaya çalıştık. Ateizm sadece Allah’ın var olupolmadığını düşünmeksizin yaşamak değil, varlığınmeydana getiricisinin Allah olmadığını ileri sürmektir.İnsanın kendisini her türlü kayıt ve kontrolden bağımsızhissetmesi arzusu, din bilim ilişkisinin sağlam birzemine oturtulamaması, din dilinin günümüz insanınınanlayabileceği düzey, biçim ve formda sunulamaması vearkaik bir karakter taşıması, dinin ticarî ve siyasî amaçlariçin istismar edilmesi, dinî metinlere literal/ lafızcı birbiçimde yaklaşan dini grupların din anlayışları ile Şiîİsmailîlerin ve onların yolundan giden grupların bâtınî/ezoterik din yorumları insanımızı ve özellikle gençlerimiziateizme yönlendirmektedir.
Keywords: Din Bilimi; Sosyoloji