BİR VE İKİ DOĞRULTUDA DİŞLİ DÖŞEMELERİN YENİ YÖNETMELİKLERE GÖRE İRDELENMESİ - TİRYAKİ, EDA (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi BİR VE İKİ DOĞRULTUDA DİŞLİ DÖŞEMELERİN YENİ YÖNETMELİKLERE GÖRE İRDELENMESİ Eda TİRYAKİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa:68 Bu araştırmada, yeni çıkan deprem yönetmeliğinde dişli döşemeler için öngörülen plak kalınlığı şartı gözönüne alınıp bir ve iki doğrultuda dişli döşemelerin alternatif çözümleri el ve bilgisayar programı yardımıyla hesaplanmıştır. Bir doğrultuda dişli döşemelerde dolgu malzemesinin kullanılmasıyla elde edilen asmolen döşemenin plak döşemeye göre ekonomik olduğu sonucuna varılmış ve yine bir doğrultuda dişli döşemenin çözümünde esas alınan kolon rijitliklerinin belirli bir oranda azaltılması kabulünün ne derecede doğru olduğu eşdeğer çerçeve metodu ile araştırılmıştır. Yeni deprem yönetmeliğinde öngörülen min. plak kalınlığı şartı iki doğrultuda dişli döşemelere uygulanarak bilgisayar programı ile çözülmüştür. Bu çalışmada, dişli döşemenin plak döşemeye göre üstün olduğu, bir doğrultuda dişli döşeme hesabında eşdeğer çerçeve metodunun direkt olarak uygulanamadığı, çift doğrultuda dişli döşemelerde bir doğrultuda dişli döşemenin dolgu malzemesinden faydalanmak için enine diş genişliğini boyuna diş genişliğinin 2-3 katının alınması gerektiği ve böylelikle enine diş doğrultusunda rijitliğin de artırıldığı sonuçlarına varılmıştır. Anahtar Kelimden Bir doğrultuda dişli döşemeler, iki doğrultuda dişli döşemeler, minimum döşeme kalınlığı, eşdeğer çerçeve metodu, enine diş.

II SUMMARY Masters Thesis THE DISCUSSION OF ONE AND TWO WAY RIBBED FLOOR SLABS ACCORDING TO THE NEW INSTRUCTIONS Eda TİRYAKİ Fırat University Graduate School Natural and Applied Science Department of Civil Engineering 1998. Page:68 İn this thesis, the alternative solutions of one and two way ribbed floor slabs had been calculated both manually and by computer, according to the slab thickness which was recommended by the new earthquake instructions. İt had been concluded that the one way ribbed floor slabs are more economical than the two way slabs. Also the correctness of reducing the column stifnesses for the design of one way ribbed floor slabs had been investigated by using the equivalent frame method. The minimum slab thickness which had been recommended by the instructions, had been applicated to the two way ribbed floor slabs and the problem had been calculated by a computer program. İn this thesis, it was concluded that; ribbed floor slabs are more economical, the direct equivalent frame method isn't suitable for one way ribbed floor slabs and for two way ribbed floor slabs the transversely rib width must be two or three times of the main rib width. Keywords: One way ribbed floor slabs, two way ribbed floor slabs, the min. slab thickness, equivalent frame method, the transversely rib.
The Discussion of one and two way ribbed floor slabs according to the new instructions
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering