İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİSKALKULİYE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ - BALDEMİR, BİLAL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışma ilköğretim matematik öğretmen adaylarının öğrenme güçlüğü türlerinden biri olan diskalkuliye diğer bir ifadeyle matematik öğrenme güçlüğüne ilişkin farkındalıklarını ve görüşlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak diskalkuli nedir sorusu için derinlemesine cevaplar aranmış, diskalkulik öğrencilerin karekteristik özellikleri ve diğer özel öğrenme güçlüğü türleriyle olan ilişkisi betimlenmiştir. Ayrıca ilköğretim matematik öğretmen adaylarının diskalkuli hakkındaki farkındalıkları ve görüşleri detaylı olarak incelenmiştir. Araştırma nitel desenli bir yöntemle gerçekleşmiştir. Çalışma örneklemi olarak şu an Fırat Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünde bulunan 36 öğretmen adayı belirlenmiştir. Araştırmada diskalkuliye ilişkin 5 açık uçlu soru içeren yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış ve elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Çalışma sonucunda ilköğretim matematik öğretmen adaylarının diskalkuliye ait terimleri doğru tanımlayamadığı ve hangi süreçlerin nasıl ve ne şekilde uygulanması gerektiği fikrine sahip olmadıkları belirlenmiştir. Bu kapsamda elde edilen sonuçlardan yola çıkarak İlköğretim Matematik Öğretmenliği lisans programı içerisine "çeşitli öğrenme güçlükleri ve giderme yöntemleri" biçiminde spesifik bir dersin yerleştirilmesi, öğretmen adaylarının konu hakkında uzmanlar tarafından bilgilendirilmesi ve duyarlılıklarının artırılmasına yönelik projelerin yürütülmesi gerektiği önerilmiştir.

This study aims to raise awareness to elementary mathematics pre-service teachers who are affected by the learning disability dyscalculia, a brain disorder when faced with arithmetical subjects or calculations. There search will provide an analytical definition of dyscalculia, detail the characteristic complexities of children affect and demonstrates the links between dyscalculia and other learning difficulties. The discussion will be supported by opinions and observations of elementary mathematics pre-service teachers, giving a more intimate insight into understanding the disability. The data has been collected through qualitative methods. As a source, 36elementary mathematics pre-service teachers have been selected. A semi-structured interview which includes five open-ended questions related to dyscalculia has been used in this research and thus descriptive analysis has been used in analysing the figures obtained from the research. The results of the study highlight that elementary mathematics pre-service teachers have been unsuccessful in identifying a set term that defines dyscalculia and is unable to finalise which methods can be used and in which context with the results, the research concludes and suggests that an educating teaching programme should be placed in the training curriculum of elementary mathematics teachers to better their understanding of dyscalculia and the sensitivity it requires.
Opinions of elementary mathematics teacher candidates on discalculia
Keywords: Eğitim ve Öğretim