SOSYAL İLİŞKİLERİN TÜRK SEÇMENİNİN SİYASAL DAVRANIŞINA ETKİSİ - DOĞAN, ADEM (Fırat Üniveristesi, 2014)
Sosyal ilişki, toplumsal yaşamın en temel ve en önemli öğelerinden biridir. Bu önem örgütlü toplumlarda çok daha belirleyici bir özellik sergilemektedir. Sosyal ilişki biçimlerimiz, tutumlarımızı, davranışlarımızı, inançlarımızı, kültürümüzü ve kimliğimizi oluşturmaktadır. Bireylerin davranışlarının oluşmasında ve şekillenmesinde yaşadığı toplumsal yapı içerisindeki birçok faktör etkili olabilmektedir. Sosyal yapının bir parçası olarak birey, ilişkide ve iletişim içerisinde bulunduğu, aile, okul, arkadaş grupları, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, cemaatler, meslek kuruluşları gibi sosyal gruplardan ve kitle iletişim araçlarından etkilenmekte; bunların etkisiyle siyasal davranışlarını oluşturmaktadır. Seçmen olarak bireyin siyasal davranışının oluşması sürecinde birey çeşitli iç ve dış faktörlere maruz kalmaktadır. Hiç şüphesiz bu faktörler arasında sosyal grupların ve bu gruplarla gerçekleştirilen iletişim sürecinin önemli bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Seçmen, siyasal davranışını oluştururken, uyma, ikna ya da itaat duygusu çerçevesinde içerisinde bulunduğu grubun etkisinde kalır. Grup normu ve değerleri doğrultusunda grup üyelerinin bir konuya karşı benzer bir tutum ve davranışı gerçekleştirmeleri beklenmektedir. Sosyal ilişki gruplarının seçmen olarak bireyin, siyasal davranışına etkileri farklı düzeylerde ve şekillerde gerçekleşebilmektedir. Bu sosyal ilişkinin biçimi, sosyal ilişkinin süresi, sosyal ilişkinin oluşturduğu tutumlar ve değerlere göre farklıdır. Ancak, bunların nasıl gerçekleştiği ve ne düzeyde etkilerinin bulunduğunun bilimsel bir araştırma kapsamında tüm yönleriyle ortaya konulması gereği bulunmaktadır. Çünkü, genelde sosyal bilimler alanında özelde de seçmen davranışı çalışmalarında sosyal ilişkilerin seçmen davranışına etkisi bugüne kadar araştırmaya ve değerlendirmeye tabi tutulmamıştır. Bu çalışmada sosyal ilişkilerin seçmenin siyasal davranışına etkisi belirlenmeye çalışılacaktır. Literatürde sosyal ilişkilerin siyasal tercihe etkisine ilişkin bütüncül bir çalışmanın olmaması; çalışmanın temel motivasyonlarından biridir. Bu çalışmada, bireylerin siyasal davranış bağlamında, sosyal ilişki deneyimlerinin açıklanması, keşfedici ve betimleyici nitelikte bir alan araştırması yapılmasını gerekli kılmaktadır. Bu çerçevede, bu çalışmada "Sosyal İlişkilerin Türk Seçmeninin Siyasal Davranışına Etkisi"nin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu yönüyle özgün ve literatüre katkı sağlayacak olan ve Türkiye'nin 12 kentinde yapılan çalışmada nicel veri toplama tekniği kullanılmıştır. Çalışmada alan araştırması yöntemi esas alınarak ve veriler 12 ilde 2579 örneklem üzerinde yüz yüze anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; siyasal sosyalleşme sürecindeki temel rolü dolayısıyla aile, siyasal davranış üzerindeki etkisi olan sosyal grupların başında gelmektedir. Akrabalarla sosyal ilişkilerin siyasal davranışa etkisi sosyal ilişkilerin gerçekleşme düzeyi ile doğru orantılıdır. Komşularla sosyal ilişkiler, farklı kimliğe ve siyasal kültüre ait olan bireylerin sosyal birlikteliği olarak değerlendirildiğinden siyasal davranışa etkisi diğer sosyal gruplara göre çok daha düşük düzeyde görülmektedir. Arkadaşlarla sosyal ilişkilerin sadece sosyal değil siyasal boyutu da bulunmaktadır. Arkadaşlarla sosyal ilişkilerin siyasal davranışa etkisinde meslekte çalışma süresi, arkadaşların siyasal tercih için yönlendirmede bulunması ve arkadaşların siyasi görüşleri önemli faktörler olarak değerlendirilmektedir. Cemaat üyelerinin bir bölümünün cemaatin önde gelenlerinin isteği doğrultusunda bir siyasi parti ya da adaya oy verdiği belirlenmiştir. Bu etkide sosyal çevreden dışlanma endişesi ya da sosyal çevrenin baskısından daha ziyade dini inançların öne çıktığı görülmektedir. STK üyelerinin faaliyetlere katılım düzeyi arttıkça diğer bir ifade ile STK ile sosyal ilişki sıklığı arttıkça bu sosyal grubun siyasal davranışa etkisi de artmaktadır. Anahtar Kelimeler: Sosyal İlişkiler, Sosyal Gruplar, Siyasal Toplumsallaşma, Siyasal Davranış, Seçmen

Social relation is one of the most basic and important elements of social life. This importance has a more deterministic characteristic in organized societies. Our social relation types form our attitudes, behaviours, believes, culture and identity. Many factors in the society that the individuals live may be effective on forming their behaviours. Individual, as a part of social structure, is being effected by the media and social groups such as family, school, friend groups, non-governmental organisations, political parties, congregations, profession foundations; they form their political behaviours in effect of all these. As a voter, the individual is subjected to many internal and external factors in the process of the formation of their political behaviour. It is considered that the social groups and the communication process among these groups are undoubtedly effective significant factors amongst these factors. While forming his political behaviour, the voter is effected by the group he is in membership in the frame of compliance, persuasion or obedience. Meanwhile the group members are expected to carry out a similar attitude and behaviour towards a matter according to the group norms and values. Social relation groups have effects in different levels and forms on the individual as a voter. This differs than the form of social relation, the duration of the social relation, the attitudes and values that are generated by social relation. However there is a need of a scientific study to produce how these are actualized and at what level they have effects. Because generally in the field of social sciences, specifically in the researches of voter behaviours, the effect of social relations on voter behaviour has not ever been studied, nor considered. The lack of an integrated study in the literature about the effect of social relations on political choice is one of the basic motivations of the study. Explaining the social relation experiences in the context of political behaviours of the individuals in this study, necessitate an exploratory and descriptive field research. In this context, "Turkish political behavior of voters on the impact of social relations" is intended to describe. From this perspective will be unique and will be conducted in 12 cities of Turkey in this study, quantitative data collection techniques were used. This work, according to a research methods and survey data of 2579 samples in 12 cities were face to face to get using. According to the findings obtained from the research; therefore essential role of the family in the process of political socialization, political behavior of social groups that have an impact on the tops. The effect of social relationships with relatives of political behavior is directly proportional to the level of realization of social relations. Social relations with neighbors belonging to different political culture identity and social cohesion of individuals are considered as other social groups influence political behavior is seen in much lower levels .Not only the political dimension of social relations with friends of social are also available. Influence political behavior, social relationships with friends while working in the profession, friends and colleagues have routing to the political preferences of the political opinions are regarded as important factors. A section of members of the congregation at the request of the congregation leading a political party or candidate is determined to vote. This effect of the social environment or social environment of exclusion from the pressures of concern rather is seen by the emergence of religious beliefs. As the level of NGO participation in activities of members of NGOs and social relations, in other words, the increased frequency of these social groups influence political behavior is also increasing. Keywords: Social Relations, Social Groups, Political Socialization, Political Behaviour, Voter.
The effect of social relations on the political behaviours of Turkish voters
Keywords: Siyasal Bilimler; İletişim Bilimleri; Sosyoloji