DİABETİK HASTALARIN KAN SERUMUNDA ANTİOKSİDAN VİTAMİNLERİN DÜZEYLERİNİN YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (HPLC) İLE TAYİNİ - KARATEPE, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1997)
Yüksek Lisans Tezi DİABETİK HASTALARIN KAN SERUMUNDA ANTlOKSİDAN VİTAMİNLERİN DÜZEYLERİNİN YÜKSEK PERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAFİSİ (HPLC) İLE TAYİNİ Mustafa KARATEPE Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Anabilim Dalı 1997; Sayfa 33 Bu çalışmada, diabet teşhisi konularak bazı parametreleri tesbit edilmiş hastaların kan serumlarında antioksidan vitaminlerden A ve E vitaminlerinin düzeyleri tesbit edildi. Diabetiklerin HbAıc ve Vitamin E düzeyleri kontrol grubuna göre yüksek iken Vitamin A düzeyi düşük bulundu. Bu sonuçlardan anlaşılacağı üzere diabetiklerde oksidatif aktivite artarken antioksidan kapasite azalmaktadır. Sonuç olarak diabetiklerde görülen antioksidan aktivitelerdeki bu değişiklik ile antioksidan vitaminlerin diabet oluşumunu önleyebileceği ve tedavisinde kullanılabileceği ileri sürülebilir. ANAHTAR KELİMELER : Diabet, HPLC, Vitamin A, Vitamin E.
The Determination of antioxydane vitamin levels in blood serum of diabetes mellitus by using high performance liquid chromatography (HPLC)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry