ÇOK KATLI YAPILARIN FARKLI DEPREM ETKİLERİ ALTINDA ZEMİN-YAPI ETKİLEŞİMİNİN NÜMERİK ANALİZİ - YILDIZ, SERHAT (Fırat Üniveristesi, 2023)
Ülkemizin bulunduğu coğrafyada aktif fay hatları bulunmaktadır. Bu durumdan dolayı ülkemizin bazı bölgeleri deprem açısından oldukça tehlikeli olmaktadır. Bu bölgelerde deprem hayatımızın bir parçası olmaktadır. İnşaat mühendisliğinin amaçlarından biri, depremin yıkıcı etkilerini azaltmaktır. Deprem etkisinde, sadece yapıyı ön planda tutmanın, zemini önemsemeden hesap yapmanın yetersiz kaldığı, yapılan çalışmalar sayesinde anlaşılmıştır. Yapı tasarımı yapılırken, yapının bütün detayları düşünüldüğü gibi zeminin de bütün detayları düşünülerek tasarım yapılması gerektiği anlaşılmıştır. Bu çalışmanın amacı farklı kat ve bodrum kat sayısına sahip yapıların, deprem etkisi altında analizleri yapılarak, bodrum kat sayısının, zemin-yapı etkileşimi üzerindeki etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Oluşturulan modeller ve analizler için SAP2000 ve PLAXIS 2D programları kullanılmıştır. 4, 7 ve 10 kat sayısına sahip yapıların, bodrum sayısı 1,2 ve 3 olacak şekilde değiştirilerek 9 farklı model oluşturulmuştur. Oluşturulan modellerin 4 farklı deprem etkisi altındaki analizleri yapılarak yapıların yatay ve düşey deplasmanları bulunmuştur. 2 farklı program, 9 model, 4 farklı deprem ivme kaydı kullanılarak toplam 72 analiz yapılmıştır. Analizler sonucunda bodrum sayısındaki artışın, yatay ve düşey deplasmanları üzerindeki etkisi görülmüş, iki programın sonuçları değerlendirilmiştir.

There are active fault lines in the geography where our country is located. As a result, some areas pose a significant earthquake hazard. One of the goals of civil engineering is to reduce the destructive effects of earthquakes. Studies have revealed that merely prioritizing the structure and performing calculations, without paying attention to the soil, is insufficient in earthquake preparedness. While designing the building, it has been understood that the design should be made by considering all the details of the soil as well as all the details of the building. The aim of this study is to investigate the effect of the number of basement floors on soil-structure interaction by analyzing buildings with different numbers of floors and basements under the influence of earthquakes. SAP2000 and PLAXIS 2D programs were employed to generate models and conduct analyses. 9 distinct models were generated by changing the number of basements in buildings with 4, 7, and 10 floors, ranging from 1 to 3 basements. The models generated were analyzed for the impacts of four distinct earthquakes, revealing both the horizontal and vertical displacements of the structures. A total of 72 analyzes were made using 2 different programs, 9 models, and 4 different earthquake acceleration records. The analysis revealed the impact of increasing the number of basements on both horizontal and vertical displacements. Additionally, an evaluated was made between the results obtained from the two programs.
Numerical analysis of soil-structure interaction of multi-storey buildings under earthquake effects
Keywords: İnşaat Mühendisliği