RENAL HÜCRELİ KANSERLİ HASTALARDA PARAOKSONAZ-1 GENİ Q192R VE L55M POLİMORFİZMLERİNİN ARAŞTIRILMASI - UYAR, ÖMER ALİ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Kanser gelişminde artmış oksidatif stresin etkisi olduğu bilinmektedir. Renal hücreli kanser (RHK) gelişiminde de artmış oksidatif stresin rolü bulunmaktadır. İnsan vücudunda oksidatif strese karşı etki gösteren antioksidan sistemler mevcuttur. Bu sistemlerden biri de düşük dansiteli lipoproteinleri (LDL) oksidasyona karşı koruyan paraoksonaz (PON) enzimidir. Bu çalışmada RHK'li hastalarda PON1 Q192R ve L55M gen polimorfizmleri araştırıldı.Bu amaçla 60 adet RHK tanısı almış hastanın ve 60 adet sağlıklı kontrol grubunun periferik kanları alındı ve DNA'ları elde edildi. Genotipler, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile belirlendi ve Q192R polimorfizmi için Alw I ve L55M polimorfizmi için Hsp92II restriksiyon enzimleri kullanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde Ki-kare ve Fisher's exact testi kullanıldı.RHK'li hasta grubu ve kontrol grubunda Q192R polimorfizmi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (P=0.045). Hasta ve kontrol grubunda Q ve R allel frekansları açısından da anlamlı fark mevcuttu (P=0.013). Hasta grubunda Q alleli kontrol grubundan daha fazla bulundu. Kontrol grubunda ise R alleli hasta grubundan daha fazla tesbit edildi. L55M polimorfizmleri açısından hasta ve kontrol grupları arasında istatiksel fark bulunamadı (P=0.276). Ayrıca L ve M allel frekansları açısından da herhangi istatistiksel bir fark yoktu (P=0.069).Sonuç olarak bu çalışmada RHK ile kontrol grubu arasında PON1 Q192R polimorfizmi için farklılık olduğu ve hasta grubunda Q allelinin kontrole göre daha yüksek, R allelinin ise daha düşük oranda olduğu gösterildi. Bu sonuç bize R allelinin RHK'de koruyucu bir etken olabileceğini düşündürmektedir. Bizim sonuçlarımıza göre RHK ile PON1 L55M polimorfizmi arasında bir ilişki görülmemektedir.

It is already known that increased oxidative stress has an effect on carcinogenesis. Oxidative stress has also an effect on the development of renal cell carcinoma (RCC). There are antioxidant systems operating against oxidative stres in the human body. One of these systems is paraoxonase enzym which protects low dansity lipoproteins (LDL) against oxidation. PON1 Q192R and L55M gene polymorphisms were researched in RCC patients in this study.Sixty patients with RCC and sixty healty control group were included in this study. Their peripheric blood samples were taken and DNA was isolated. Genotypes were found by polymerase chain reaction (PCR) and Alw I restriction enzyms were used for Q192R polymorphism and Hsp92II restriction enzyms were used L55M polymorphism. Chi-square and Fisher?s exact tests were used for analizing datas.Statistical significiantly difference was found in patients with RCC and control group in PON1 Q192R polymorphism (P=0.045). There was found significiantly difference in patients and control group in Q and R allel frequency (P=0.013). Q allel was higher in patients group more than in the control group. R allel was higher in control group more than in the patients group. Between control and patients group no statistical difference was found in L55M polymorphism (P=0.276). Additionaly there was no statistical difference in L and M allel frequency (P=0.069).At the end of this study Q allel is higher and R allel is lower in patients group than in the control group and the difference in PON1 Q192R polymorphism between patient with RCC and the control group was showed. This result shows that R allel can be a protective factor in RCC. According to our results there was no relation diagnosed between RCC and PON1 L55M polymorphism.
Researching of paraoxonase1 (PON1) Q192R and L55M gene polymorphism in patient with renal cell carcinoma
Keywords: Üroloji