ŞIRNAK İLİNDE HİBRİT ENERJİ İLE BESLENEN EV MODELİ - NOHUT, MEHMET SİNAN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde fosil yakıtlarının tükenilebilir olması ve kullanımının doğaya zararlı olması gibi dezavantajları ortadan kaldırmak için, enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu açıdan, bu tezde yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminden bahsedilmektedir. Dünya'nın, Türkiye'nin ve Şırnak ilinin güneş enerjisi potansiyelleri araştırılmaktadır. Şırnak ilindeki bir evin tüm elektrik enerjisi ihtiyacını Hibrit enerji kullanılarak karşılanması hedeflenmektedir. Bu amaçla evin bir yıllık elektrik enerjisi endeks değerleri hesaplanmaktadır. Aynı zamanda On-Grid bir sistem kullanılarak bu evin elektrik enerjisi ihtiyacının karşılanması ve bunun çeşitli zaman periyotlarındaki verimliliği hesaplanmaktadır. Böylece aynı güç tüketiminde sadece şebekeden elektrik enerjisi kullanılması durumu ile kıyaslama yapılarak kurulacak sistemin maliyeti, sistemin ömrü 30 yıl çalışacak şekilde hesaplanmaktadır. Elde edilen bu oranlardan faydalanarak ve bugünkü elektrik enerjisi birim fiyatı göz önüne alınarak sistemin amortisman süresi hesaplanmaktadır. Ayrıca 30 yıllık süre içinde sadece şebekeden elektrik enerjisi kullanan bir abonenin sistemi kurulduktan sonraki kar oranı da hesaplanmaktadır.

Today, In order to eliminate the disadvantages of fossil fuels such as being exhausted and harmful to the environment, the use of renewable energy sources is needed to meet the energy needs. From this point of view, the importance of renewable energy sources in this thesis is mentioned. Solar energy potential of which the world, turkey and Şırnak provience are being investigated. It is aimed to meet all electrical energy needs of a house in Şırnak using Hybrid energy. For this purpose, one year electricity energy index values of the house are calculated. At the same time, by using an On-Grid system, the electrical energy requirement of this house is met and its efficiency in various time periods is calculated. Thus, in the same power consumption, the cost of the system to be established by comparing only with the use of electricity from the grid is calculated in such a way that the service life of the system is 30 years. By taking advantage of these ratios and taking into consideration the current electricity energy unit price, the depreciation period of the system is calculated. In addition, within a period of 30 years, only the rate of profit after the establishment of a subscriber using electricity from the network is calculated.
Hybrid energy housing model in Şırnak province
Keywords: Enerji