ZAMAN YÖNETİMİ BECERİLERİ İLE ERTELEME DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ: ELAZIĞ SAĞLIK KURULUŞLARI ÖRNEĞİ - DENİZ, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Hayatımızın önemli bir parçası olan zaman, tanımlanması çok zor olan soyut ve göreceli bir kavramdır. Bu sebeple zaman hakkında kesin bir tanım ortaya konmamış, herkes farklı tanımlarda bulunmuştur. Zaman, olayların geçmiş, bugün ve gelecek olarak gerçekleştiği, insanların kontrolünün dışında geçip giden bir kavramdır. Zamanın insan üzerindeki etkileri fiziksel, psikolojik, felsefik ve biyolojik olarak dörde ayrılmaktadır. Herhangi bir işte çalışan bütün insanlar zamanlarını etkin ve verimi kullanmak zorundadır. İşte bu zorunluluk da ''Zaman Yönetimi'' kavramının doğmasına neden olmuştur. Zaman yönetiminin ana gayesi bireyden istenen işleri verilen süre içerisinde planlayabilmektir. Zaman yönetiminin dikkatli bir şekilde yapılmaması birçok soruna neden olmaktadır. Bunlardan biride Erteleme davranışının ortaya çıkmasına zemin hazırlamasıdır. Erteleme ise mantıklı veya geçerli bir sebep olmaksızın yapılması gereken bir işin sonraya bırakılmasıdır. Bireyler bazı zaman veya durumlarda yapmaları gereken işlerde erteleme davranışı gösterebilirler. Yukarıda verilen bilgiler göz önüne alındığında bu çalışmanın amacı ''Zaman Yönetimi Becerileri İle Erteleme Davranışı Arasındaki İlişki Nedir?'' sorusuna bilimsel bir delil bulmak ve sağlamaktır. Elazığ il merkezinde bulunan kamuya ait hastanelerin çalışanları bu çalışmanın evrenini oluşturmaktadır. Elazığ il merkezinde kamuya ait olan 4 hastane bulunmakta ve bu hastanelerde toplam 3712 sağlık çalışanı yer almaktadır. Araştırmanın sahip olduğu veriler anket yöntemiyle Şubat-Nisan 2020 tarihleri arasında sağlık çalışanlarından toplanmıştır. 5'li likert sistemiyle araştırmanın ölçekleri olan ''zaman yönetimi'' ve ''erteleme davranışı'' ölçekleri derecelendirilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre zaman yönetimi ile erteleme davranışı arasında yaklaşık %33 oranında negatif yönlü bir etki söz konusudur (R= -0,330).

Time, an important part of our lives, is an abstract and relative concept that is very difficult to define. For this reason, no definite definition has been made about time, and everyone has made different definitions. Time is a concept in which events take place as past, present and future, passing out of people's control. The effects of time on human beings are divided into four as physical, psychological, philosophical and biological. All people working in any job have to use their time effectively and efficiently. Here, this obligation has caused the "Time Management" concept to be born. The main purpose of time management is to plan the jobs requested from the individual within the given time. Failure to manage time carefully causes many problems. One of these is that it prepares the ground for the emergence of procrastination behavior. Postponement, on the other hand, is to leave a task that needs to be done without a reasonable or valid reason. Individuals may show procrastination behavior in certain times or situations when they need to do things. Considering the information given above, the purpose of this study is to find and provide scientific evidence for the question "What is the Relationship Between Time Management Skills and Procrastination?". Employees of public hospitals in Elazig city center constitute the universe of this study. There are 4 public hospitals in Elazig city center and there are 3712 healthcare workers in these hospitals. The data of the study were collected from healthcare professionals using the survey method between February and April 2020. "Time management" and "procrastination behavior" scales, which are the scales of the research, were graded with the 5-point Likert system. According to the findings obtained from the study, there is a negative effect of approximately 33% between time management and procrastination behavior (R = -0.330).
Investigation of the relationship between time management skills and proposal behavior: Example of Elaziğ healthcare organizations
Keywords: İşletme; Sağlık Kurumları Yönetimi; Sağlık Yönetimi