DEMOKRAT PARTİ TARIM POLİTİKALARI (1950–1960) - KÜRKLÜ, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2015)
Tarım, ekonominin ve Üretimin temelini oluşturur. Bunun sebebi tarımın bir ülkenin geçim kaynakları arasında birinci sırada yer almasıdır. Geçmişteki ve günümüzdeki güçlü devletler tarıma özel bir önem göstermişlerdir. Tarımda dünyadaki en ileri teknikler kullanılsa bile, tarım doğa koşullarına büyük ölçüde bağlılık gösterir. Bu sebepten dolayı Türkiye; Tarım için avantajlı bir ülkedir. Sahip olduğu yüzey şekilleri, iklim, toprak ve bitki örtüsü ile çeşitliliğe sahiptir. Bu fiziki koşulların birbiri ile bağlantılı bir biçimde çalışması sonucu tarımsal ürünlerin büyük bir kısmı, yüksek kalitede üretilmektedir. Türkiye'nin tarımsal geleceği için, tarıma ilişkin tüm konular üzerinde hassasiyetle duran, engelleri kaldıran bir politika ortaya koymak hayati önem taşımaktadır. Bu politikanın getirdiği uygulamalar, tarımda verimlilik ve gelir artışı sağlayarak Türkiye'yi bol, kaliteli, ucuz ve dünya ile rekabet edebilen ürünler yetiştiren bir tarım ülkesi haline getirecektir. Türkiye'de Demokrat Parti'nin 1950-1960 yılları arasındaki tarım politikaları, tarımla ilgili icraatları önemli gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Üretim alanındaki ıslah çalışmaları, tarımda makineleşme gibi gelişmeler, bu dönemin genel özelliklerindendir. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Tarım, Politika.

Powerful states of the past and present pay special importance to agriculture. Agriculture forms a basis for the economy and country, since it comes first in production of a country. Even if the most advanced methods are used in agriculture, it is still subject to natural conditions. Turkey is a country having a diversity with its land forms, climate, soil and vegetation. As a result of the interconnection among these physical conditions, most of the agricultural products are produced with high quality in Turkey. A policy emphasising all the points in association with agriculture and removing the obstacles is of vital importance for the agricultural future of Turkey. This policy turns Turkey into an agricultural country growing abundant, qualified and cheap crops competing with the world. Agricultural policies and practices of Democratic Party between 1950 and 1960 brought about major developments in Turkey. The improvements in production and mechanization in agriculture are the general characteristics of that period. Key Words: Agriculture, Demokratic party, Policy.
Democratic Party agriculture policy (1950–1960)
Keywords: Tarih; Siyasal Bilimler