Problemli İnternet Kullanımı İle Üniversite Yaşamına Uyum İlişkisi - İkiz, Fatma Ebru; Asıcı, Esra; Svcı, Mustafa; Yörük, Canan (My University, 2015)
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin problemli internet kullanım düzeyleri ile üniversite yaşamına uyum düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca, cinsiyete ve sınıf düzeyine göre değişkenlerin farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi 230'u kadın, 144'ü erkek olmak üzere toplam 382 üniversite öğrencisinden oluşmuştur. Ölçme aracı olarak Problemli İnternet Kullanımı Ölçeği ve Üniversite Yaşamı Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 20 istatistik paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyonu, Kruskal Wallis H ve Mann Whitney U testi analiz teknikleri kullanılmıştır. Bulgulara göre, üniversite öğrencilerinin problemli internet kullanımı düzeyleri ile üniversite yaşamına uyum düzeyleri arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca sonuçlar, cinsiyete göre problemli internet kullanım düzeylerinin, üniversite ortamına uyum düzeylerinin, kişisel ve sosyal uyum düzeylerinin farklılaştığını ortaya koymaktadır. Birinci sınıf öğrencilerinin problemli internet kullanım düzeylerinin diğer sınıf düzeyindeki üniversite öğrencilerinden daha yoğun olduğu ve üniversite yaşamına uyum düzeyinin sınıf düzeyi ile birlikte arttığı tespit edilmiştir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji