Çubuk kanatlı türbülatörlerde, ısı transferi ve basınç kaybının deneysel olarak incelenmesi - Durmuş, Aydın; Kurtbaş, İrfan (My University, 2003)
Bu çalışmada; çift borulu eş eksenli bir ısı değiştiricisi kullanılmıştır. Çalışmada temel amaç, pasif yöntemle ısı transferini artırmaktır. Bu amaca yönelik olarak çubuk kanatlı türbülatörler tasarlanmıştır. Bu türbülatörlerin kanatları çeşitli açılarda, içten kanatlı, dıştan kanatlı, hem içten hem dıştan kanatlı olarak imal edilmiştir. Çalışmada boş boruda elde edilen ısı transfer miktarı ile, değişik tipteki türbülatörler, ısı transferi ve basınç kaybı yönünden birbirleriyle mukayese edilmiştir. Deneyler Reynolds sayısının 15000 ile 60000 değerleri arasında yapılmıştır. Çalışmada; Reynolds sayısının Nusselt sayısı ve sürtünme kayıp katsayısı ile değişimi elde edilmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Mühendislik; Makine