NORMAL İŞİTEN BİREYLERDE İŞİTSEL UYARILMIŞ BEYİNSAPI CEVAPLARININ NORMALİZASYONU - ÜNAL, NURCAN YILDIZ (Fırat Üniveristesi, 2012)
İşitsel uyarılmış potansiyeller, sekizinci sinirden kortekse kadar olan işitsel yolun işitsel uyarana cevabında nöral aktiviteyi temsil eden birleşmiş elektriksel potansiyellerdir. İşitsel beyinsapı cevabı (Auditory Brainstem Response; ABR) en sık kullanılan uyarılmış işitsel potansiyellerdir. ABR cevaplarının analiz ve yorumlanması için kabul edilmiş standardize bir protokol olmadığından her kliniğin kendi standart değerlerini oluşturması gereklidir. Çalışmamızda, ABR yorumlamada kullanılan parametrelerden dalga latansları ve dalgalararası latans değerleri için, yaş ve cinsiyet gruplarına göre normalizasyon değerlerinin tespit edilmesi ve kliniğimiz hastalarına referans kaynağı olması amaçlanmıştır.Çalışmamıza, 10 - 60 yaş arası otolojik ve sistemik hastalığı olmayan 100 kişi dahil edilmiştir. Yaş dikkate alınarak beş ayrı grup oluşturulmuş ve her grup 10 erkek ve 10 kadın olmak üzere toplam 20 kişiden oluşturulmuştur. Çalışmaya dahil olan kişilere immitansmetrik ölçüm, saf ses ve konuşma odyometrisi ile ABR testleri yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Uyaran şiddeti 70, 50 ve 30 dB nHL'de, latanslar, interpeak latanslar, amplitüd ve amplitüd oranı değerlerinde 11 ve 21 uyarı tekrar oranına göre istatistiksel olarak anlamlı fark (p>0.05) elde edilmemiştir.Uyaran tekrar oranı 11 ve 21 için 70, 50 ve 30 dB nHL uyarı şiddeti'nde, latanslar, interpeak latanslar ve amplitüd değerlerinde cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p<0.05) elde edilmiştir.Her iki cinsiyet için 11 ve 21 uyarı tekrar oranı, 70, 50 ve 30 dB nHL uyarı şiddeti'nde hem latans hem de interpeak latans değerlerinde genel olarak yaş grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p<0.05) elde edilmiştir.Uyarı tekrar oranı 11 ve 21'de, 70, 50 ve 30 dB nHL uyarı şiddeti'nde, kulaklar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık (p<0.05) elde edilmiştir.Sonuç olarak, 10-60 yaş arasında 70, 50 ve 30 dB nHL uyarı şiddeti'nde yaş ve cinsiyete bağlı olarak dalga latansı ve interpeak latanslar arasında farklılık saptanmıştır. Bu değerlerin kliniğimiz ve bölgemiz için referans oluşturacağı düşüncesindeyiz.Anahtar Kelimeler: İşitsel beyinsapı cevabı, normalizasyon, genç-erişkin.

Auditory evoked potentials are the combined electrical activity of the auditory system that represents the neural activity from the 8th nerve to cortex in response to acoustic stimulus. Auditory brainstem responses (ABR) are the most commonly used potentials. There is not certainty in the national or international standards of ABR scales, so there is the necessity that each clinic form their own standard scales. This study was conducted to define the clinical normalization of the auditory brainstem responses of the people with normal ears in different age and gender groups at The Department of Otorhinolaryngology, Faculty of Medicine, Fırat University, to determine if there is a significant difference between wave latencies and inter-peak latencies according to age and gender groups and to be an important reference source in the future.In the study, 100 people, between the ages of 10 to 60, who have no systematic and otologic illness were included. Five groups were created and each group consists of 20 people, 10 of whom were males; 10, females. Immitansmetric evaluation, pure-tone and speech audiometry, and ABR tests were administered to the people in the study. For data analysis, independent-samples t-test and one-way ANOVA were used and the following results were obtained:There is not a significant difference (p>0.05) in latencies, interpeak latencies (IPL), amplitudes and amplitude ratios (AR) related to 11 and 21 click rates at 70 dB nHL, 50 dB nHL ve 30 dB nHL stimulus intensity.Significant differences (p<0.05) considering the gender were found in latencies, IPL, amplitudes and AR both in 11 and 21 click rates at 70, 50 ve 30 dB nHL stimulus intensity.As regards the age groups of both male and female, it was found that there is a significant difference (p<0.05) in latencies, IPL, amplitudes and AR in 70, 50 ve 30 dB nHL stimulus intensity at 11 and 21 click rates.Differences (p<0.05) were found between ears in 70, 50 ve 30 dB nHL stimulus intensity at 11 and 21 click rates.As a result, differences were found between latencies and IPL regarding the age and gender in 70, 50 ve 30 dB nHL stimulus intensity among the ages 10 - 60.Key words: Auditory brainstem response, normalization, young-adult
The normalization of auditory brainstem responses in normal hearing persons
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz