MALATYA ŞEHİR MERKEZİ İLE İLÇE MERKEZLERİNİN İÇME SULARININ TOPLAM ALFA VE BETA RADYOAKTİVİTE SEVİYELERİNİN TAYİNİ - YALÇIN, MESUT (Fırat Üniveristesi, 2002)
Bu çalışmada örneklerin ısı ile kaynatılmadan buharlaştırılması yönteminden yararlanılarak, sayıma hazır hale getirilen su örneklerinin radyoaktivite sayımları yapılmış ve elde edilen sonuçlar kullanılarak su örneklerinin toplam alfa ve toplam beta radyoaktivite seviyeleri belirlenmiştir. Buna göre, Malatya ve ilçelerinin içme sularındaki toplam ortalama alfa ve beta radyoaktiviteleri sırası ile (0,1185 ± 0,0106) Bq/1 ve (0,2078 ± 0,0122) Bq/1 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde Malatya'nın içme sularının alfa radyoaktivite seviyesi WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) tarafından içme suları için kabul edilen limite göre kullanılması tavsiye edilen sınır değerlerindeyken, suyun beta radyoaktivite seviyesi belirtilen sınır değerlerin altındadır. Anahtar Kelimeler : Malatya, Radyasyon, Toplam Alfa ve Toplam Beta Radyoaktiviteleri * a 3u tez, YDABÇAG - 569 nolu proje ile TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir.

The water samples were evaporated at low tempareture to form their sediment:;. The sediments were directly counted by using alpha spectrometer and beta scintillation counter for determination of gross alpha and beta radioactivity levels. The average gross alpha and gross beta radioactivity levels in Malatya and its administrative districts were found to be (0,1 185 ± 0,0106) Bq/1 and (0,2078 ± 0,0122) Bq/1 respectively. According to evaluated data, the average gross alpha radioactivity level is about the limit and the average gross beta radioactivity level is lower than the limit which accepted by WHO (World Health Organization) in drinking water. Keywords : Malatya, Radiation, Gross Alpha and Gross Beta Radioactivity. * This thesis is supported by TÜBİTAK (The contract number is YDABÇAG - 569).
Determination of the gross alpha and beta radioactivity levels in drinking waters of Malatya city and administrative districts
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği; Physics and Physics Engineering