BEYİN TEMELLİ ÖĞRENME İLE İLGİLİ AKADEMİK ÇALIŞMALARIN İNCELENMESİ - Çakmak, Zafer; Akgün, İsmail Hakan; Salur, Murat (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı beyin temelli öğrenme ile alakalı yapılmış tez ve makalelerin meta sentez yöntemi ile incelenmesidir. Araştırma, 2000-2020 yılları arasında, beyin temelli öğrenmeyi temele alarak hazırlanmış 21 tez ve 5 makale olmak üzere toplamda 26 çalışmayı kapsamaktadır. Araştırma kapsamında yer alan çalışmalara; Dergipark, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) ulusal tez tarama merkezi, TÜBİTAK ULAKBİM, Google Akademik ve ERIC arama motoru ve veri tabanlarından erişim sağlanmıştır. Bu araştırmada, beyin temelli öğrenme ile ilgili yapılan çalışmaların nitel yöntemler kullanılarak incelenmesi ve bu kapsamda ilgili konu ile alakalı genel eğilimlerin belirlenmesi amaçlandığı için, nitel araştırma desenlerinden biri olan meta sentez kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, beyin temelli öğrenme ile ilgili çalışmaların; yapıldığı alanları, amaçları, yöntemleri, örneklem grupları, veri toplama araçları, sonuçları ve önerileri bağlamında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, beyin temelli öğrenme ile ilgili çok sayıda çalışmanın yapıldığı ve bu çalışmalarda genellikle ilgili konu ile alakalı olarak öğretmenlerin, öğretmen adaylarının ve öğrencilerin görüşlerini belirlemeye yönelik olarak gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.
Keywords: Beyin temelli öğrenme; Anlamlı öğrenme; meta-sentez.