ÜRKÜTÜCÜ BİR DİL, ALMANCA - Atli, Mehmet (Fırat University, 2014)
Almancaya ilgisiz olanlar bu dilin ne kadar karışık, şaşırtıcı ve öğrenilmesi zor bir dil olduğunu hayaldahi edemezler. Her türlü girişimden sıyrılan böylesine düzensiz ve gelişigüzel başka bir dil hiç kuşkusuz(yeryüzünde) yoktur. Öğrenici, nihayet elle tutulur bir kural bulduğuna inandığında ve yeni kurallaröğrenmeye devam etmek için yeni bir sayfa açtığında şöyle bir tümceyle karşılaşır: “Aşağıdaki kuraldışılaradikkat et!” Bu kuraldışı sözcüklerin yer aldığı listeye göz attığında kuraldışıların kurallılardan daha fazlaolduğunu görür.