PERİTON DİYALİZİ HASTALARINDA İZOFLAVONLARIN PARAOKSONAZ VE ADİPONEKTİNE ETKİLERİ - KAN, ELİF KILIÇ (Fırat Üniveristesi, 2008)
Oksidatif stresin; ateroskleroz, hipertansiyon, malignite gelişimi ve yaşlanma ile ilişkili olduğu ve üremi gibi kronik patolojik durumlarda uygunsuz ve uyumsuz bir şekilde artabildiği gözlenmiştir. Oksijen radikal yapımının artışı ve/veya antioksidan sistemlerin yetersizliği kronik böbrek yetmezliğinde patogeneze katkıda bulunur. Bu çalışmada amacımız antioksidan özelliği olan izoflavonun sürekli ayaktan periton diyalizi uygulayan kronik böbrek yetmezlikli hastalarda oksidatif-antioksidatif sistem üzerine olan etkilerini incelemektir.Çalışmaya 30 periton diyalizi uygulayan hasta alındı. Hastalardan iki tanesi gastrointestinal yakınmalar bir tanesi ise renal transplantasyon uygulanması nedeniyle çalışmadan ayrıldığı için 27 hasta ile çalışma tamamlandı. Tüm diyaliz hastalarına günde iki kez oral yolla 40 mg soya izoflavonları (Isoflavin® tablet, Mikro-Gen) 10 hafta süresince verildi. Tüm hastaların izoflavon tedavi öncesi ve sonrası total kolesterol, trigliserid, LDL kolesterol, HDL kolesterol, hs-CRP, okside LDL, malondialdehid, adiponektin, paraoksonaz ve arilesteraz değerleri ölçülerek istatistiksel analizleri yapıldı.On hafta süresince verilen izoflavon tedavisi sonrasında tedavi öncesine göre total kolesterol, LDL kolesterol, trigliserid düzeyleri ile inflamasyon belirteçlerinden biri olan hs-CRP ve oksidatif stres belirteçleri olan okside LDL ve malondialdehid düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı (sırasıyla; p<0.001, p=0.005, p<0.001, p<0.001, p<0.001, p=0.04) azalmalar saptandı. Antioksidatif özellikleri olan adiponektin, paraoksonaz, arilesteraz düzeyleri ise tedavi sonrasında öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı (sırasıyla; p=0.002, p=0.03, p<0.001) yüksek bulundu.Sonuç olarak; antilipojenik, antihipertansif ve vasküler sağlığı geliştirici özellikleri bulunan soya izoflavonlarının kronik böbrek yetmezlikli hastalarda kullanımı ile antioksidatif sistem üzerine olumlu etkiler elde edilerek inflamatuar, aterogenetik süreç üzerine faydalı etkiler sağlanabilir.Anahtar kelimeler: Oksidatif stres, inflamasyon, periton diyalizi, izoflavon, adiponektin, paraoksonaz

It is shown that oxidative stress is associated with atherosclerosis, hypertension, developing of malignancy and aging and it can be elevated inadequately in chronic pathologic states like as uremia. Elevation of oxidized radicals production and insufficiency of antioxidant systems contribute to pathogenesis of chronic renal failure. We purpose to investigate the effect of isoflavone on the oxidative and antioxidative systems in chronic renal failure patients who administer continuos ambulatory peritoneal dialysis.30 patients undergoing peritoneal dialysis was enrolled in the study. Two of them because of gastrointestinal side effects and one of them because of renal transplantation leaved the study and the study was completed with 27 patients. 40 mg soy isoflavones (Isoflavin®, Mikro-Gen) 2 times per day was given to all patients during 10 weeks. Before and after the treatment of isoflavone total cholesterol, triglyceride, LDL cholesterol, HDL cholesterol, hs-CRP, oxidized-LDL, malondialdehyde, adiponectin, paraoxonase and arylesterase values were measured and statistical analyses was made.It is determined that the levels of total cholesterol, LDL cholesterol, triglyceride and one of the inflammation marker hs-CRP and oxidative stress markers oxidized LDL and malondialdehyde was statistically lower (in order; p<0.001, p=0.005, p<0.001, p<0.001, p<0.001, p=0.04) after the treatment with isoflavones than the beginning of treatment. The levels of adiponectin, paraoxonase and arylesterase which has antioxidant properties was statistically higher (in order; p=0.002, p=0.03, p<0.001) after the treatment than the basic levels.Finally; it can be supplied useful effects on inflamatuar and atherosclerotic process by using of isoflavones which has antilipogenic, antihypertensive and improving vasculer health properties in end stage renal disease.Key words: Oxidative stres, inflammation, peritoneal dialysis, isoflavone, adiponectin, paraoxonase.
Effects of isoflavones on paraoxonase and adiponectin in continuos ambulatory peritoneal dialysis patients
Keywords: Nefroloji