Tekstil Boyama Tesisinde Enerji Verimliliği Değerlendirmesi: Bir Vaka Çalışması - Kapan, Sinan (Dicle Üniversitesi, 2026)
Bu çalışma, Türkiye'deki bir endüstriyel tekstil boyama tesisinde enerji performansını değerlendirmek ve enerji verimliliği iyileştirme potansiyellerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen kapsamlı bir enerji denetiminin sonuçlarını sunmaktadır. Elektrik ve doğal gaz tüketim modelleri, geçmiş üretim ve enerji verileri, saha ölçümleri ve yerinde gözlemler kullanılarak analiz edilmiştir. Denetim özellikle buhar kazanı işletimi, ısı dağıtım hatları ve yardımcı ekipmanlar gibi termal enerji sistemlerinin yanı sıra aydınlatma gibi elektrik sistemlerine odaklanmıştır. Sistem verimliliklerini belirlemek ve enerji kayıplarını ölçmek için baca gazı analizi, termal görüntüleme ve enerji izleme yöntemleri kullanılmıştır. Denetim bulgularına dayanarak, üç ana enerji verimliliği önlemi önerilmiştir: kazan baca gazlarından atık ısının geri kazanılması, yalıtımsız boru ve tesisat elemanlarının yalıtımı ve geleneksel aydınlatma sistemlerinin yüksek verimli LED armatürlere dönüştürülmesi. Sonuçlar, toplam enerji tüketiminin %90'ından fazlasının doğal gazdan kaynaklandığını ve termal sistemlerin iyileştirilmesinin kritik önemini vurgulamaktadır. Önerilen önlemler, 0,6 ile 3,9 yıl arasında değişen basit geri ödeme süreleriyle önemli enerji tasarrufu ve ekonomik faydalar sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, sistematik enerji denetimlerinin, enerji yoğun tekstil boyama tesislerinde enerji tüketimini, işletme maliyetlerini ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için etkili ve ekonomik olarak uygulanabilir bir yaklaşım olduğunu doğrulamaktadır.

This study presents the results of a comprehensive energy audit conducted at an industrial textile dyeing facility in Türkiye with the aim of evaluating its energy performance and identifying energy efficiency improvement potentials. Electricity and natural gas consumption patterns were analyzed using historical production and energy data, field measurements, and on-site observations. The audit focused particularly on thermal energy systems, including steam boiler operation, heat distribution lines, and auxiliary equipment, as well as electrical systems such as lighting. Flue gas analysis, thermal imaging, and energy monitoring were employed to determine system efficiencies and quantify energy losses. Based on the audit findings, three main energy efficiency measures were proposed: recovery of waste heat from boiler flue gases, insulation of uninsulated piping and installation elements, and conversion of conventional lighting systems to high-efficiency LED luminaires. The results indicate that natural gas accounts for more than 90% of total energy consumption, highlighting the critical importance of improving thermal systems. The proposed measures demonstrate significant energy saving and economic benefits, with simple payback periods ranging between 0.6 and 3.9 years. The findings confirm that systematic energy audits constitute an effective and economically feasible approach for reducing energy consumption, operating costs, and greenhouse gas emissions in energy-intensive textile dyeing facilities.
Energy Efficiency Assessment in a Textile Dyeing Facility: A Case Study
Keywords: Energy Generation; Conversion and Storage (Excl. Chemical and Electrical); Enerji Üretimi; Dönüşüm ve Depolama (Kimyasal ve Elektiksel hariç)