Siirt şehrinin kuruluşu ve gelişimi - Özgen, Nurettin; Karadoğan, Sabri (My University, 2009)
Siirt şehri Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle bölümünde ve Güneydoğu Torosların kenar kıvrımları kuşağında yer alan küçük bir şehirdir. Tarih boyunca Anadolu’ya hükmetmiş olan uygarlıklarla Mezopotamya krallıkları arasındaki savaşlarda sürekli el değiştirmiş ve ciddi tahribatlara uğramıştır. Daha çok Türk- İslam kültürünün etkisiyle biçimlenen şehrin kurulu olduğu plato, doğu ve batısını sınırlandıran Botan suyu ve Kezer çayı tarafından aşındırılarak ve çevresiyle irtibatı kesilerek arızalı bir görünüm kazanmıştır. Şehir, ilk kurulduğu Şeyhşemu ve Rasinnebah Tepelerinin batı yamacından Kezer çayına doğru, topografik koşulların uygunluğu ve Siirt- Batman- Diyarbakır kara yolunun etkisiyle hızlı ve yoğun bir büyüme göstermektedir. Bu çalışmada Siirt şehrinin kuruluş ve gelişmesinde etkili olan doğal ortam ve beşeri faktörler dikkate alınarak, şehrin kuruluş ve gelişim evreleri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Coğrafya