ŞİŞMAN KÖYÜ (MALATYA) ÇEVRESİ ELAZIĞ MAGMATİTLERİNİN PETROGRAFİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ - OKTA, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışma ile Malatya ili doğusunda, Kale ilçesinin batısında, Elazığ-Malatya karayolu kuzeyinde yer alan bölgede yüzeyleyen Üst Kretase yaşlı Elazığ Magmatitleri' ne ait magmatik kayaçların jeokimyasal özellikleri incelenmiştir. İnceleme alanında, Elazığ Magmatitleri dışında Üst Kretase yaşlı İspendere Ofiyolitleri ve Orta Eosen yaşlı Maden Karmaşığı ile Orta Eosen ve daha genç yaşlı sedimanter kayaçlar yüzeylemektedir. Çalışma alanındaki magmatik kayaçlar, Elazığ Magmatitleri'ne ait olan volkanik ve derinlik kayaçlarından oluşmaktadır. Volkanik kayaçlar bazalt, andezit, dasit ve riyolit, plütonik kayaçlar ise, gabrodan tonalit ve granite kadar değişen bileşimlere sahiptirler. Arazi verileri, derinlik kayaçlarının yüzey kayaçlarını kestiğini göstermektedir. Elazığ çevresinde geniş yayılımlar sunan Elazığ Magmatitleri' nin derinlik kayaçlarının volkanik kayaçları kestiğini ve hatta derinlik kayaçlarının ise, birbirlerini kestikleri görülmektedir. Jeokimyasal veriler, bazalt ve gabro- tonalit gibi kayaçların düşük K' lu toleyit, granit-granodiyorit gibi kayaçların kalkalkalin ve monzonitik kayaçların ise şoşonitik bileşimli olduğunu göstermektedir. Ayrıca, jeokimyasal veriler, plütonik kayaçların I tipi granitoid olduğunu da vermektedir. İnceleme alanındaki Elazığ Magmatitleri Elazığ civarında yaygın olan Üst Kretase yaşlı Elazığ Magmatitleri' nin bir parçası olup, Üst Kretase de kuzeye doğru gelişen bir yitim zonu üzerinde oluşmuş ada yayı ürünleridir.

In this study we investigated the Elazığ magmatic rocks that are outropping at the Northof the Kale Elazığ-Malatya highway between the Kale town and Malatya city. Apart from the Elazığ magmatics, the Late Cretaceous Ispendere Ophiolite, the Middle Eocene Maden Complex and the Middle Eocene and younger sedimentary rocks crop out in the region. The magmatic rocks in the studied area are composed of volcanic and plutonic rocks belonging to the Elazığ Magmatics. The volcanic rocks consist ofbasalt, andesite, dacite and rhyolite, the plutonic rocks vary from gabbro to tonalite and granite. The fielddatadisplay that the plutonic rocks are cut off the volcanic rocks. It is seen thatthe plutonic rocksin the Elazığ Magmatics, which provide large outcrops around Elazığ, cut the volcanic rocks and even someplutonic rocks cut someother plutonics. The geochemical data show that rocks such as basalt and gabbro- tonalite display low K tholeiitic features, whereas granite-granodiorite have acalcalkaline and monzonitic rocks shoshonitic characteristics. The geochemicaldata also indicate that this rocks are I type granitoids. Aaccording to the geochemical analysis results, it defined that these magmatic rocks in the study area is a part of the Late Cretaceous Elazığ Magmatics and are products of an island arc formed by spreading above a northward-dipping intra oceanic, subduction of Neotethyan Ocean during Upper Cretaceous. Key Words: Elazığ Magmatic, Island arc, Petrography, Geochemistry, Şişman village, Malatya.
The petrographical and geochemical characteristics of Elazig magmatites around Sisman Village (Malatya)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği