TEKİL TEMELLERİN YATAK MUKAVEMETİNDE BOYUT ETKİSİNİN İNCELENMESİ - ARICI, ERDİNÇ (Fırat Üniveristesi, 2003)
DOKTORA TEZİ tekil temellerin yatak mukavemetinde boyut etkisinin incelenmesi Erdinç ARICI Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2003, sayfa: 89 Betonarme sistemlerde yatak göçmesi, genellikle mukavemeti, yüksek kolon elemanının düşük dayanmalı temel pabuca üzerine oturduğu durumlarda temel gövdesinde meydana gelen yarılma sonucu oluşur. Öngerilmeli beton elemanlardaki gergi plakaları, rıhtımlardaki köprü yatakları ve kolonlar üzerindeki kirişler v.b. yatak problemleri için birkaç örnektir. Boyutlandırma şartnameleri bu durumdan kaçınmak için belirli kriterleri ileri sürmekle birlikte, beton/betonarmenin kırılma mekaniğinde önemli bir olay olan boyut etkisini dikkate almamaktadır. Sunulan tez çalışmasında maksimum agrega çapı 4, 8 ve 16 mm olan küp ve prizmatik numunelerden oluşan toplam 22 seride deneyler yapılmıştır. Boyut değişim aralığı 1:4 olan beton numuneler üzerinde yatak yüklemeleri yapılmış ve numunelere ait göçme yükleri boyut etkisi kanunu (BEK) ve fraktal boyut etkisi kanunu (FBEK) ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlan dizayn formülleri ile karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler: Beton, Yatak Mukavemeti, Boyut Etkisi, Boyut Etkisi Kanunu (BEK), Frakta! Boyut Etkisi Kanunu (FBEK). XIV
Investigate of size effect in bearing strength of the individual footing
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering