Abdominal yara ayrılması - Çetinkaya, Ziya; Doğru, Osman; Bülbüller, Nurullah; Baysal, Feridun; Genç, Kaya; Akkuş, Mehmet Ali (My University, 2000)
Hasta bakımındaki tüm ilerlemelere rağmen, abdominal yara ayrılma insidensi ve buna bağlı olarak gelişen mortalite yüksek seyretmektedir. Beş yıllık periyotta laparotomi uygulanan 1109 olguda yara ayrılmasında suçlanabilecek 24 risk faktörü tek tek ele alınarak, tam ve kısmi yara ayrılması gelişen vakalarda oranları bulunup, bunların yara ayrılmasına istatiksel anlamda bir katkıları olup olmadığı belirlendi. Otuzdokuz (%3.5) hastada abdominal yara ayrılması gelişti. Bu hastaların üçü (%7.7) kaybedilmiş olup, geri kalanların hastanede kalış süreleri ortalama 25.5 gündü. Abdominal yara ayrılması, sayı bakımından dört ve daha fazla risk faktörü bulunduran hastalarda anlamlı oranda yüksekti (p<0.05). Ayrıca yaşı 60'm üzerindekilerde, predispozan sistemik patolojilerden hipoalbüminemisi olanlarda, kontamine ve kirli yarası olanlarda, yara yeri enfeksiyonu gelişenlerde, orta hat karın kesisi uygulananlarda, ve acil olarak ameliyat edilenlerde de abdominal yara ayrılması anlamlı oranda fazla idi (p < 0.05). Sütür materyali, yara kapama şekli, diyabet, sarılık, hemodinamik instabilite, malignite, üremi, obesite, solunum sistemi hastalıkları, konjestif kalp yetmezliği, hipertansiyon ve siroz yara ayrılmasına istatiksel olarak anlamlı oranda katkıda bulunmayan risk faktörleri idi (p>0.05). Tek başına ele alındığında yara ayrılmasına anlamlı bir katkısı olmayan bu faktörlerden en az birinin anlamlı faktörlerle beraber bulunduklarında bunların etkisini arttırdığı ve bu artışın da istatiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi.
Keywords: Risk faktörleri; Batın yaralanmaları; Laparotomi; Cerrahi yara ayrılması