KUMARİNDİOKSİ SÜBSTİTÜE FTALOSİYANİNLERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - ÖZEN, LEYLA BABALİ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Yeni mono sübstitüe ftalonitril türevi 6,7-bisfenoksiftalonitril-3-(3-metilfenil)kumarin (6) kuru DMF'de, K2CO3 varlığında 6,7-dihidroksi-3-(3-metilfenil)kumarin (5) ve 4-nitroftalonitrilin nükleofilik yer değiştirme reaksiyonu ile hazırlandı. Metalli ftalosiyaninler (7, 8, 9, 10) [Co(Ac)2.4H2O, Cu(Ac)2.H2O, Zn(Ac)2.2H2O, Ni(Ac)2.4H2O] tuzları (6) maddesi ile DMF'li ortamda reaksiyona sokularak ftalosiyanin kompleksleri elde edildi. Ayrıca (6) maddesi, DBU katalizörü ilavesiyle argon atmosferinde metalsiz ftalosiyanin (11) elde edildi. Yeni sentezlenmiş bileşiklerin yapıları IR, UV/Vis, 1H- 13C- NMR, APT spektroskopileri ve MALDI-TOF kütle spektrometrisi ile karakterize edildi

A new mono substituted phthalonitrile derivative 6,7-bisphenoxyphthalonitrile-3-(3- methylphenyl)coumarin was prepared by a nucleophilic reaction of 4-nitrophthalonitrile with 6,7-dihydroxy-3-(3-methylphenyl)coumarin in dry DMF in the presence of K2CO3. The metallophthalocyanines (7, 8, 9, 10) were prepared by the reaction of a dinitrile derivative (6) material [Co(Ac)2.4H2O, Cu(Ac)2.H2O, Zn(Ac)2.2H2O, Ni(Ac)2.4H2O] by reacting with salts in the medium was obtained DMF. Further, metal-free phthalocyanine (11) was obtained in an argon atmosphere by addition of the substance (6), DBU catalyst. The structures of the newly synthesized compounds have been confirmed and characterized by FT-IR, UV/VIS, 1H-NMR and MALDI-TOF mass spectrometry.
Synthesis and characterization of coumarindioxy substituted phthalocyanines
Keywords: Kimya