BİSİKLETÇİLERİN HAREKET YAKALAMA TEKNOLOJİSİYLE ELDE EDİLEN GERÇEK ZAMANLI VERİLERİNİN ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER İLE KİNEMATİK ANALİZİ VE BİYOMEKANİK MODELLEMESİ - TOZKOPARAN, KÜBRA ELİF (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bir ülkede herhangi bir spor dalını uygulamak ve ilgili spor dalının koşulları iyileştikçe, sporcularda profesyonelleşme isteği ortaya çıkmaktadır. Çünkü şartlar olgunlaştıkça ilgili spor dalına yoğunlaşmak ve daha iyi performans göstermek kaçınılmaz bir istektir. Ancak spor aktivitesindeki kullanım artışıyla birlikte birkaç problemle karşılaşmak olası bir sonuçtur. Bu problemler başlıca spor sırasında sakatlanma ve yaralanmalardır. İyi teknikten en küçük sapma bile yaralanmalara neden olabilir veya aksi takdirde sporcu performansını azaltabilmektedir. Yanlış spor yapım veya araçların yanlış kullanımları sonucu vücuttaki verimlilik oranının düşmesi, fazla güç kaybı ve spor sırasında yapılan hataların tespit edilememesi karşılaşılan problemlerdendir. Çalışma, bisikletçinin kendi yarış süresindeki konumunu optimize etmek için bireysel antropometrik değişkenler (statik yöntem) ve hareket yakalama teknolojisiyle (dinamik yöntem) optimal açı değerlerinin uygunluğunun araştırılmasıdır. Markerlar yerleştirildikten sonra bulunan açıların sabit aralık değerlerine göre uygunluğu tespit edilmiştir ve elde edilen verilerin analizleri kullanılarak profosyonel veya amatör sporcuların performanslarının değerlendirilebilmesi, bisiklet sürücüsünün hangi sürüş tekniğini benimsediğine göre (agresif veya konforlu) sürüş hatalarının tespit edilmesine ve böylece düzeltilebilmesine ve herhangi bir biyomekanik analiz ve spor antremanı için alınabilecek önlemlerin tespit edilebilmesine, dijitalleştirmenin spor üzerindeki etkisinin araştırılması ve spor biyomekaniği çalışmaları için model oluşturmasına olanak sağlamıştır. Bu araştırmanın mevcut sonuçları bir bisikletçinin performansını artırmada önemli bir rol oynamaktadır, hareketlere teknik rehberlik sağlayarak elde edilen veriler ile spor tıp uygulayıcılarına önemli bilgiler sağlamaktadır. Bisiklet sporcusunun antropometrik değişkenlerine göre düzenlenen bisikletini kullanımıyla kan akışının bozulmadan bisiklet üzerindeki yükü minimuma indirerek el uyuşması, bel ağrısı vb. şikâyetlerin ve bisiklet sakatlıkları riskini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olacağı düşünülmektedir.

Individuals are always tempted to become professionals as the conditions for practicing and dealing with any sport in a country improve. Because as conditions improve, there is an inexorable desire to participate in more sports and perform better. However, the increased use in sports activities may result in a few issues. These are primarily injuries and sports-related injuries. Even the slightest deviation from proper technique can result in injury or reduce athlete performance. Among the issues encountered are a decrease in the body's efficiency rate as a result of incorrect sports practice or vehicle misuse, excessive loss of power, and a failure to detect mistakes made during sports. The study will look into the suitability of optimal angle values with individual anthropometric variables (static method) and motion capture technology (dynamic method) for optimizing the cyclist's position in his own race time. After the markers were placed, the suitability of the angles found according to the fixed interval values was determined, and using the analysis of the obtained data, the performance of professional or amateur athletes could be evaluated, it was possible to detect and thus correct driving errors depending on which driving technique the cyclist adopts (aggressive or comfortable), and it was possible to perform any biomechanical analysis and analysis. It has enabled the determination of sports training measures, research into the effects of digitalization on sports, and the development of a model for sports biomechanics research. The current findings of this study are important in improving a cyclist's performance by providing important information to sports medicine practitioners through data obtained by providing technical guidance to movements. The use of the bicycle, which is arranged according to the cyclist's anthropometric variables, reduces the load on the bicycle to a minimum without disturbing the blood flow, preventing hand numbness, low back pain, and so on. It is thought to help reduce the risk of complaints and cycling injuries significantly.
Kinematic analysis and biomechanical modeling of cyclists' real-time motion capture data with anthropometric measurements
Keywords: Spor; Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol