MANDİBULAR GÖMÜLÜ YİRMİ YAŞ DİŞLERİNİN ÇEKİMİ SONRASI, İYİLEŞME DÖNEMİNDE AĞRI, ÖDEM VE TRİSMUS GELİŞİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN ARAŞTIRILMASI - DAYANAN, CEREN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Amaç: Gömülü yirmi yaş dişlerinin cerrahi prosedürü oral cerrahide rutin olarak gerçekleştirilir. Üçüncü molar diş çekimi sonrası; ağrı, şişlik ve trismus gibi inflamatuar komplikasyonlar hastaların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkiler. Kemik uzaklaştırma, çeşitli oral cerrahi prosedürlerde önemli bir adımdır. Çelik frezlerle, kemik uzaklaştırılması sırasında irrigasyon solüsyonunun optimum sıcaklığına ilişkin herhangi bir literatür bilgisi bulunmamaktadır. Bu çalışma, farklı sıcaklıklardaki salin irrigasyonunun, gömülü üçüncü molar cerrahisi sonrası oluşan ağrı, ödem ve trismus üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntemler: Bu split mouth, randomize, gözlemci-kör klinik çalışmaya bilateral simetrik mandibular gömülü üçüncü molar dişleri olan on sekiz hasta dahil edilmiştit. Hastalar 18 ila 30 yaşları arasındaydı. Bir tarafta 4°C sıcaklığında irrigasyon solüsyonu, diğer tarafta oda sıcaklığında (25°C) irrigasyon solüsyonu kullanılmıştır. Gömülü alt üçüncü molarlar aynı cerrah tarafından, her iki cerrahi prosedür arasında 28 günlük bir zaman aralığı bırakılarak çekilmiştir. 2., 4. ve 7. günlerde ağrı, trismus ve ödem miktarı ölçülmüştür. Bulgular: Araştırma, yaşları 18 ile 24 arasında olan, 17 kadın ve 1 erkekten oluşan 18 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Ağrı ve ödem gruplar arasında anlamlı derecede farklı değildi ancak postoperatif tüm dönemlerde soğuk irrigasyon (4°C) ile çalışılan tarafta, oda sıcaklığında irrigasyon (25°C) ile çalışılan tarafa göre daha düşük değerlere sahipti (p>0.05). Trismus ile ilgili olarak, tüm postoperatif dönemlerde soğuk irrigasyon için maksimum ağız açıklığı değeri oda sıcaklığında irrigasyon ile çalışılan tarafa göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksekti (p<0.05). Sonuçlar: Soğuk irrigasyon solüsyonu (4°C) ile tedavi, gömülü mandibular üçüncü molar cerrahisinden sonra trismus üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Anahtar Kelimeler: Gömülü üçüncü molar, irrigasyon solüsyonu sıcaklığı, postoperatif morbidite

INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTING THE DEVELOPMENT OF PAIN, EDEMA, AND TRISMUS DURİNG THE EXTRACTİON OF IMPACTED MANDİBULAR THIRD MOLAR Objective: The surgical procedure of the impacted third molar is routinely performed in dental surgery. Inflammatory complications such as pain, swelling, and trismus have an adverse effect on the quality of life of patients after third molar removal. Bone removal is an essential step in a variety of oral surgical procedures. There is no literature regarding the optimum temperature of the irrigation solution during bone removal with steel round burs in oral surgery. This study was performed to evaluate how saline irrigation at different temperatures affects pain, edema, and trismus after impacted third molar surgery. Materials and Methods: Eighteen patients with bilateral symmetrical mandibular impacted third molars were enrolled in this split-mouth, randomized, observer-blind clinical trial. The patients were aged between 18 and 30 years. We used an irrigation solution at 4°C on one side and an irrigation solution at room temperature (25°C) on the other side. The amount of pain, trismus, and facial swelling were measured on days 2nd, 4th, and 7th. Results: The amount of pain, and facial swelling were not significantly different between the groups but had a lower value for cold irrigation than for room temperature irrigation at all postoperative periods (p>0.05). Regarding trismus, the value of max mouth opening for cold irrigation was higher than for room temperature irrigation at all postoperative periods. The trismus value was statistically significantly higher on the cold irrigation side (p<0.05). Conclusion: Cold irrigation therapy (4°C) has beneficial effects on the trismus after impacted mandibular third molar surgery. Key Words: Irrigation solution temperature, impacted third molar, postoperative morbidity
Investigation of the factors affecting the development of pain, edema, and trismus during the extracti?on of impacted mandibular third molar
Keywords: Diş Hekimliği