Mezbaha ve entegre et tesisleri atıksularının YAHÇY sistemi ile arıtılabilirliği - İpek, Ubeyde; Cici, Mehmet (My University, 1999)
Bu çalışmada, entegre et tesisleri ile mezbaha atıksuları karakterize edilerek, bu atıksuların \"Yukarı Akışlı Havasız Çamur Yatağı (YAHÇY)'nda arıtılabilirliği incelenmiştir. Mezbaha ve entegre et tesisleri atıksularının, yüksek miktarda katı madde, yağ-gres ve organik madde içermesinden dolayı, bu atıksuların klasik arıtma sistemlerinde arıtımı güçleşmektedir. Bundan dolayı bu atıksuların arıtma kinetiği ile ilgili yeni bilgilerin elde edilmesi gerekmektedir. Bu makalede, mezbaha ve entegre et tesisi atıksularının, yukarı akışlı havasız çamur yatağında çeşitli organik yükler için kirletici parametrelerinin giderim verimi araştırılmıştır. Organik yük 3.1 kg KOİ/m3/gün olduğunda, YAHÇY'ın KOİ giderim veriminin % 95 olduğu gözlenirken, 11.45 kg KOİ/m3/gün organik yük değeri için giderim veriminin % 76'ya düştüğü görülmüştür. Ayrıca YAHÇY çıkış suyuna koagülasyon işlemi uygulanmış ve %36-%42 ilave KOİ giderimi sağlanmıştır.
Keywords: Gıda Bilimi ve Teknolojisi; Çevre Mühendisliği