Çanakkale Yöresinden Avlanan Kolyoz (Scomber japonicus Houttuyn, 1782), İstavrit (Trachurus trachurus (Linnaeus, 1758)) ve Sardalya (Sardınella aurita Valenciennes, 1847)'da Nematodların Araştırılması - Şahin, Ayşe Gül; Sağlam, Naim (My University, 2016)
Bu çalışma Ege Denizinin Çanakkale Bölgesinden aylık olarak avlanan, toplamda 243 adet kolyoz (Scomber japonicus) ,377 adet istavrit (Trachurus trachurus) ve 451 adet sardalya (Sardinella aurita ) olmak üzere toplam 1071 adet balık üzerinde yapıldı. Balıkların parazitolojik muayenesinde, kolyozların 108, istavritlerin 140 ve sardalyaların da 16 tanesinin 2 nematod türü ile enfekte olduğu görüldü. Parazitolojik muayenede; kolyozun vücut boşluğunda ve kaslarında sadece Anisakis simplex bulundu. İstavrit ve sardalyanın bağırsağında ve vücut boşluğunda ise Contracecum aduncum tespit edildi. S. Japonicus türünde 1788 adet A. simplex'in yoğunluğunun 16,55; yaygınlığının % 44,44 ve bolluğunun 7,35 olduğu hesaplandı. Enfekte T. trachurus türünde 988 adet C. aduncum tespit edildi, yoğunluğu 7,05; yaygınlığı % 37,14; bolluğu da 2,62 olarak belirlendi. S. aurita türünde ise 76 adet C. aduncum bulundu ve yoğunluğunun 4,75; yaygınlığı % 3,54 ve bolluğu ise 0,16 olarak tespit edildi
Keywords: Balıkçılık; Parazitoloji