DENEYSEL OLARAK OLUŞTURULAN DİABETİK RATLARDA SERUM LEPTİNİ VE LİPİT DEĞERLERİ İLE İNSÜLİN ENJEKSİYONUNUN LEPTİN KONSANTRASYONUNA ETKİSİ - YAŞAR, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2000)
Özellikle gelişmiş ülkelerde, şişmanlığın önemli bir risk faktörü oluşturduğu birçok hastalık mevcuttur. Bu hastalıkların başında Diabetes Mellitus, ve lipid anomalileri gelmektedir. Son on yıl içerisinde keşfedilen Leptin hormonuna karşı oluşabilecek direnç şişmanlıkla sonuçlanmaktadır. İnsülin ile leptin arasında anlamlı bir ilişki vardır. Insulin muamelesinin leptin konsantrasyonunu artırdığı bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Çalışma, deneysel olarak oluşturulmuş diabetik ratlarda insülin enjeksiyonunun lipid değerleri ve leptin konsantrasyonlarına olan etkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Bunun için kontrol grubu (n=10) yüksek kan şekerli diabet grubu (n=10) ve düşük kan şekerli diabet grubu (n=10) olmak üzere toplam 30 deney hayvanı üzerinde gerçekleştirildi. Deney aşaması sonunda alınan kan serum örneklerinde leptin düzeyleri radioimmunassay ile, trigliserit, kolesterol, LDLve VLDL düzeyleri ise otoanalizör cihazı ile ölçüldü. Yapılan biyokimyasal analizler sonucunda hiperglisemik grubun trigliserit, total kolesterol,LDL, ve VLDL değerleri kontrol ve hipoglisemi grubu değerlerine göre anlamlı olarak yüksek bulundu. STZ ile diabet oluşturulan ratlarda serum lipid değerleri artan kan şekeri doğrultusunda artış gösterdi ve yapılan insülin dozuna bağlı olarak azalma kaydetti. Hiperglisemik grupta serum leptin değeri diğer iki gruba oranla anlamlı derecede düşük olduğu, insülin enjeksiyonunun ise leptin konsantrasyonlarını artırdığı saptandı. Bu sonuçlara göre düşük doz insülin verilen hiperglisemik grupta leptin ile lipid değerleri arasında yapılan karşılaştırmada, yalnızca leptin ile trigliserit miktarları arasında istatistiki yönden negatif bir ilişki olduğu saptandı. Sonuç olarak leptinin azlığı plazma lipid miktarını artırdığı, leptinin diabetik ratlarda azaldığı, bu azalmanın muhtemelen insülin yetersizliğinden kaynaklandığı düşünülmekte ve insülin muamelesinin plazma leptin düzeyini normale doğru düzelttiği anlaşılmaktadır. VI

There are several obesity-related diseases particularly in developed countries. Diabetes mellitus and lipid anomalies are among the most encountered diseases of this kind. Resistance against to leptin (a hormone discovered with in the last decade) results in obesity. There is an important relationship between leptin and insulin. It has been shown that administration of insulin increases leptin levels. The present study was carried out to investigate serum leptin levels and lipid values in experimentally-induced diabetes mellitus in the rat. For this purpose, a total of 30 rats used were divided as control group (n=10), hyperglicemic diabetic group (n=10) and hypoglicemic diabetic group (n=10). Serum leptin levels were measured by radioimmunoassay. Trigliseride, cholesterol, LDL and VLDL values were determined by autoanalyser. At the end of the experiments, blood samples were collected and biochemically analysed. The results in the hyperglicemic group showed that serum trygliceride, total cholesterol, LDL and VLDL values were significantly higher than control and hypoglicemic group. Lipid profiles were elevated in parallel with blood glucose and decreased in parallel with insulin in a dose dependent manner in the STZ-induced diabetic rats. In the hyperglicemic group, serum leptin levels were significantly reduced in comparison to the other two groups, and insulin administration resulted in increases in leptin values. When leptin and lipid profiles were compared, there was only a significant negative correlation between serum trigliceride and leptin in the hyperglicemic group. In conclusion, we have shown that low levels of leptin causes increased lipid profile and leptin values decrease in diabetic rats. It is thought that decreased leptin levels resulted from insulin deficiency since its administration elevated leptin values to those seen in the control rats. VII T.C. YÜKSEKÖ?RETİM KURU LU DOKÜMANTASYON MERKEZİ
Serum leptin and lipid values and the effect of insülin injection on leptin concent ration in experimentally-induced diabetic rats
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizyoloji; Physiology