Şiir mecmûalarında nergisî'n?n Türkçe gazelleri ve bu Gazeller üzerine bir değerlendirme - Selçuk, Bahır (My University, 2014)
Mehmed Nergisî, Saraybosna?da doğmuş, aile unvanından dolayı Nergisî-zâde, Nergis -zâdeisimlerini de kullanmış, Nergisî ismiyle tanınmıştır. Saraybosna?dan İstanbul?a gelip Kaf-zâdeFeyzullah Efendi?ye intisap etmiştir. Özellikle münş î olarak bilinen ve edebiyatımızdaki tek mensurhamse sahibi olan Nergisî, şuara tezkirelerinde ismi geçen bir şairdir. Bazı kaynaklarda, divan sahibiolduğu kayıtlıdır. Nergisî?nin Türkçe, Farsça ve Arapça çeşitli şiirleri mensur eserle rinde yeralmaktadır. Şiir mecmû?alarında da Nergisî adına kayıtlı kaside, gazel, terkib-i bent nazım şekilleri ilekaleme alınmış şiirler bulunmaktadır. Bunların bazılarına, mensur eserlerinde de rastlanmaktadır.Yaptığımız araştırmalarda Nergisî?nin kendi mensur eserlerinde ve tezkirelerde de bazıbeyitlerine rastlanan on sekiz gazelini tespit ettik. Çok yönlü bir sanatçı olan Nergisî?nin şairlikyönünü yansıtma açısından bu gazeller, büyük önem arz etmektedir.Bu çalışmada, Nergisî?nin şairlik yönü üzerinde durulacak, şiir mecmû?alarından hareketletespit edilen on sekiz gazeli değerlendirilecek ve bu gazellerin çevriyazılı metinleri verilecektir.
Keywords: Tarih; Edebiyat