Amasra’da meydana gelen maden ocağı patlamasının Türk yazılı basınında yansıması - Eşidir, Osman Vedüd; Bak, Gökhan (My University, 2022)
14 Ekim 2022 tarihinde Bartın ilinin Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında bir patlama olmuştur. Bu patlamanın yaşandığı sırada madende yaklaşık 300 metre derinlikte yüzlerce işçinin bulunduğu, patlama sonucu çıkan yangının da etkisiyle işçileri kurtarma çalışmalarında zorluklar yaşandığı, devletin her kesiminin yaşanan bu faciada canla başla kurtarma çalışmalarında yer aldığı anlatılmıştır. Ülkemizde birçok maden kazası yaşandığı, bu maden kazalarında ölenlerin olduğu, tedbirlerin halen yeterince alınmadığı, ilerde de böyle faciaların yaşanabileceği düşüncesinin yer aldığı gazete metinlerinde sıkça dile getirilmiştir. Araştırma kapsamında Basın İlan Kurumu’nun resmi internet sitesinde yer alan yaygın gazetelerden farklı yayın politikasına sahip 3 gazete örneklem olarak seçilmiştir. Seçilen Akşam, Birgün ve Cumhuriyet gazetelerinin birinci sayfa haberlerinde 15 Ekim 2022-21 Ekim 2022 tarihleri arasında Amasra’da meydana gelen maden ocağı patlamasını nasıl yer aldığı incelenmiştir. İçerik analizi ve söylem analizi yöntemiyle yapılan bu araştırmayla birlikte yaşanan facianın gazetelerde yer alış şekilleri bazı değişkenler kapsamında değerlendirilmiştir. Çalışmada, olayın meydana geldiği tarihten sonraki bir haftalık süreçte gazetelerin ana sayfalarındaki haberler ele alınmıştır. Gazetelerin haber başlıklarındaki sözcük seçimleri, haberi ele alış biçimleri, haber içeriğindeki farklılıklar ve haberi sunuş veya öne çıkarış biçimleri değerlendirilmiştir. Haberi ele alışlarında üç farklı gazetenin ideolojilerine ve hükümete olan bakış açılarına ve yayın politikalarına göre haber başlıkları oluşturdukları görülmüştür.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Haber; Basın ilan kurumu; İçerik analizi; Maden ocağı patlaması; Türk yazılı basını; Söylem analizi