Elektroeğirme Yöntemi ile HA takviyeli PLA-PCL Nanofiber Üretimi - Tosun, Gul; Aydın, Özlem (My University, 2025)
Günümüzde, teknoloji çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Hızlı bir şekilde ilerleyen teknoloji, nanoteknoloji alanına daha çok yönelmeye neden olmuştur. Nanoteknolojik ürünler, optik materyaller, ilaç sanayi, uzay çalışmaları, tarım, savunma sanayi, implantlar, sensörler, tekstil, enerji depolama-aktarım gibi birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Küçük çaplı olmalarının yanında küçük gözenekli yapılarının sayesinde nanolifler oldukça büyük bir değeri vardır. Bu özellikleri sayesinde farklı alanlarda ve çeşitli ortamlarda kullanıma sahiptirler. Mikro boyuttaki lifleri elde etmek için farklı nanolif yöntemleri vardır. Fakat yaygın kullanılan yöntem elektroeğirme (elektro eğirme) yöntemidir. Bu çalışmada, sığır kemiğinden doğal biyouyumlu ve biyoaktif HA elde edilmiştir. Literatür çalışmalarında sabit matris ve takviye kullanılırken, yaptığımız çalışmada farklı kompozisyonlardaki PLA-PCL matris ve farklı oranlardaki HA takviyesi ile elektroeğirme yöntemiyle polimerik kompoziti oluşturmak amaçlanmıştır. Sabit sistem parametreleri (şırınga iç çapı, voltaj, polimer çözelti sistemleri, şırınga ve toplayıcı tambur arası uzaklık, pompa hızı vb.) kullanılarak polimer esaslı kompozit üretimi yapılmıştır. Kullanılan parametrelerin farklı oranda kullanılan matris ve takviye ile üretilen numunelerde nasıl etki ettiği incelenmiştir. Böylece nanolif membran yüzeyli biyomalzemelerin eldesi amaçlanmıştır.
Keywords: Biyokompozit; Elektro eğirme yöntemi; HA