Farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen Japon bıldırcınlarının (Coturnix Coturnix Japonica) performansı ve bazı kan parametreleri üzerine rasyona katılan arı poleninin etkileri - Seven, Ismaıl; Seven, Pınar Tatlı; Sur, Aslıhan Aslan; Yıldız, Nihat (My University, 2011)
Bu çalışmada arı poleninin farklı yerleşim sıklığında yetiştirilen Japon bıldırcınlarının performansları üzerine etkileri araştırılmıştır. Toplam 3 günlük yaşta 160 bıldırcın kullanılmıştır. Japon bıldırcınları kafeslere 160 ve 80 cm2/ bıldırcın olacak şekilde yerleştirilmiştir. Deneme grupları şöyledir; kontrol grubuna (kontrol) (160 cm2/bıldırcın/kafes) temel diyet, yerleşim sıklığı grubuna (yerleşim sıklığı) (80 cm2/bıldırcın/kafes) temel diyet, arı poleni grubuna (polen) (80 cm2/bıldırcın/kafes) ise arı poleni (1 g/kg temel diyet) katkısı yapılmıştır. Kontrol grubu canlı ağırlığı ile (35 ve 42. gün) yerleşim sıklığı (P<0.05) ve polen grubunun canlı ağırlık değerleri karşılaştırıldığında kontrol grubunun canlı ağırlık değerleri artmıştır. Canlı ağırlık kazancı ve yem tüketimi değerleri yerleşim sıklığı grubuna oranla arı poleni katkılı grupta sayısal olarak artmıştır. Yemden yararlanma ve ölüm oranları gruplar arasında benzer bulunmuştur. Kontrol grubunun serum albumin (P<0.05), globulin (P<0.01), total protein (P<0.01) ve üre (P<0.05) düzeyleri yerleşim sıklığı grubundan önemli oranda daha düşük bulunmuştur. Arı poleni katkısı, yerleşim sıklığı grubu ile karşılaştırıldığında serum üre düzeyini önemli oranda azaltmıştır (P<0.05). Sonuç olarak; bu çalışmada yerleşim sıklığı uygulanan Japon bıldırcınlarının diyetlerine 1 g/kg polen katkısı ile performanslarını iyileştirilebileceği ortaya çıkmıştır
Keywords: Çiçektozu; ölüm oranı; yemden yararlanma; Japon bıldırcını; bıldırcın; Coturnix coturnix japonica; hayvan yetiştiriciliği; biyokimyasal parametreler; yerleşim sıklığı; hayvan barınakları