ELAZIĞ'DAKİ AKTARLARDA FİTOTERAPİ AMAÇLI SATILAN BİTKİLER - ULUKAYA, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışma 2020-2022 yıllarında Elazığ Merkez aktarlarında fitoterapi amaçlı satılan bitkilerin tespiti için yapılmıştır. İnsan sağlığını etkileyen ve halk ilaçları olarak bilinen ve aktarlarda satılan bu bitkilerin toplanması, satılması ve tüketilmesindeki önemli hususlar araştırılmıştır. Elazığ aktarlarında satılan tıbbi bitkilerin sayısı 80 olarak bulunmuş ve bunların Latince ve Türkçe isimleri, kullanılış amaçları, kullanılan kısımları, toplanma şekli, bitkinin toplandığı kaynak vb. bilgiler seçilen aktarlara sorulmuş ve alınan bilgiler burada yazılmıştır. 40 familyaya ait olan 80 taksonun 11 tanesi Lamiaceae (Ballıbabagiller), 8 'u Rosaceae (Gülgiller ), 7 'si Asteraceae (Papatyagiller) ve 5 'i Zingiberaceae (Zencefilgiller) familyalarına aittir. Elazığ aktarlarının sattıkları tıbbi bitkilerden çoğunun solunum yolu hastalıkları, zayıflama, ve sindirim sistemi rahatsızlıklarında tedavi ve takviye amaçlı kullanıldığı tespit edilmiştir. Elazığ'da toplanılan ve satılan 36 bitki türü tespit edilirken bitkilerin 44 tanesinin il ya da ülke dışı kaynaklı olduğu belirtilmiştir. Aktarlara sorulan sorular doğrultusunda tablolar hazırlanıp bitkilerin talep edilme sebepleri ve aktarların bitkileri hangi hastalığın tedavisi amacıyla sattıkları belirtilmiştir.

This study was carried out to determine the plants sold for phytotherapy purposes in Elazig Central herbalists in 2020-2022. Some important issues should be considered in the collection, sale and consumption of these plants, which affect human health and are known as folk remedies and sold in herbalists. The number of medicinal plants sold in Elazig herbalist was 80 and their Latin and Turkish names, purpose of use, parts used , method of collections, source from the plant was collected, etc. were determined. The information was asked to the selected herbalists and the information received was written here. From the 80 taxa belonging to 40 families, 11 plants belong to Lamiaceae, 8 plants to Rosaceae, 7 plants to Asteraceae and 5 plants to Zingiberaceae. It is stated in our study that most of the medicinal plants sold by Elazig herbalists are used for treatment and supplementation in respiratory diseases, weight loss and digestive system disorders. While 36 plant species collected and sold in Elazig were identified, 44 of the plants were stated to be of provincial or foreign origin. In line with the questions asked to the herbalists, tables were prepared and the reasons for demanding the herbs and the treatment of which disease the herbalists were selling the herbs were stated.
Plants sold in Elazıg herbalists for phytotherapy purpose
Keywords: Botanik; Biyoloji