Hastanelerde verimlilik artışı için hasta güvenliği uygulamaları ve hasta güvenliğinin sağlanmasında dönüşümcü liderliğin etkisi - Derin, Neslihan; Demirel, Erkan T. (My University, 2011)
Özet Yoğun rekabet ortamında hastanelerin başarılarını sürdürülebilir kılmak ve güçlü bir imaj sağlamak için en çok önem vermeleri gereken konuların başında “hasta güvenliği” gelmektedir. Hasta güvenliği, kaliteli sağlık hizmeti sunmanın ve hasta tatminini sağlamanın olmazsa olmazlarındandır. Hasta güvenliği, hastanelerde toplam kalite yönetimi uygulamalarının bir parçası olarak görülmektedir. Toplam kalite yönetiminin anlam bulması ve değer getirmesi ise liderlik ile mümkün olmaktadır. Toplam kalite yönetiminin bir kalite devrimi olduğu kabul edilmektedir. Bu kabule göre toplam kalite yönetiminin başarıya ulaşması için gerekli olan uygun liderlik tarzlarından birisi de dönüşümcü liderliktir. Araştırma, literatürdeki bu bulguların sağlamasını, hemşirelerin görüşlerine göre yapmak için gerçekleştirilmiştir. Hedef evren, Türkiye’de ki hemşirelerdir. Erişilebilen evren ise Malatya Merkez’deki Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan hemşirelerden oluşmaktadır. Örnekleme dahil olan 198 hemşire ile yapılan anketlerden sağlanan ham veriler, SPSS programı aracılığıyla istatistiki analize tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlar göstermiştir ki; araştırma bulguları literatürü desteklemektedir. Araştırmanın, “organizasyonun dönüşümcü liderlik seviyesi ile hasta güvenliğinin iyileştirilmesi arasında pozitif ilişki vardır” şeklindeki temel hipotez doğrulanmıştır. Hemşirelerin dönüşümcü liderlik algılamaları “orta düzey”, hasta güvenliği değerlendirmeleri ise “yüksek düzey” çıkmıştır. Hasta güvenliği değerlendirmeleri ile dönüşümcü liderlik algılamaları arasında 0.01 düzeyinde anlamlı olan “çok az güçlü” yani orta düzeyde ve pozitif bir ilişki vardır.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Hasta Güvenliği; Liderlik; Dönüşümcü Liderlik; Hemşireler; Verimlilik