ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLE ÇALIŞANLARIN MOTİVASYONU ARASINDAKİ İLİŞKİ: ELAZIĞ İLİ BANKA ÇALIŞANLARI ÜZERİNE BİR UYGULAMA - Tasar, Sezin Acik; Düsükcan, Muhammet (My University, 2018)
Günümüzde çok sayıda işverenin hedefi çalışanlarını motive etmekve her an işe başlayacak kadar teşvikli kılmaktır. Çünkü çok sayıdaişletme, değişken ve acımasız piyasa şartlarına uyum sağlamak içinmücadele etmektedir. Çalışan motivasyonu ve performansı, uzun vadede,her işletmenin başarılı olabilmesi için esastır. Eğer çalışanlar, yaptıklarıişten tatmin olmuyorsa, sorumlu oldukları görevleri tamamlamakkonusunda motive olamıyorsa ve iş hedeflerini gerçekleştiremiyorsa,işletmenin başarıya ulaşması zordur. Bundan dolayı, tüm ölçeklerde yeralan işletmeler, en iyi çalışanları, ne kadar önemli bir rollerinin olduğuve bu rolün işletme verimliliğine ne derece pozitif katkıda bulunduğukonusunda bilgilendirerek elde tutmaya çalışırlar. Öyleyse, işletmeperformansına pozitif etki edecek bağlılığı yüksek personel elde etmeninyolları, işletmeler için büyük önem arz etmektedir.Bu çalışma, Elazığ İli Merkez İlçesinde yer alan özel ve kamusermayeli mevduat bankaları çalışanlarının motivasyon seviyelerinin,çalıştıkları bankaya karşı duydukları örgütsel bağlılık seviyeleri üzerindeetkisi olup olmadığını tespit etmeyi hedeflemiştir. Öncelikli olarakaraştırma konusuyla ilgili kuramsal bilgiler sunulmuştur. Uygulamabölümünde, yazında kullanılan ölçekler yardımıyla hazırlanan ölçümaracı sayesinde, çalışmaya konu olan banka çalışanlarının motivasyon veörgütsel bağlılık seviyeleri ölçülmüş ve analizler yapılmıştır.Araştırma sonucunda, araştırmaya konu olan özel ve kamu bankaçalışanlarının motivasyon seviyelerinin çalıştıkları bankaya karşıörgütsel bağlılık seviyeleri üzerinde oldukça zayıf bir etkisi olduğu ve birtakım demografik özelliklere göre anlamlı ölçüde farklılaştığı ortayaçıkarılmıştır.
Keywords: İşletme; İşletme Finans; Psikoloji