Augmented repair of achilles tendon ruptures - Karakurt, Lokman; Belhan, Oktay; Yılmaz, Erhan; Varol, Tahir (My University, 2006)
Amaç: Defektif Aşil tendon yırtığının desteklenmiş tamiri aktif kişilerde başarılı fonksiyonel sonuçlar vermektedir, fakat tendonun cilde yapışıklığı gibi önemli bir minör komplikasyon karşımıza çıkmaktadır. Bu desteklenmiş tamir yöntemi ile tendonun cilde yapışıklığını önlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Ortalama yaşları 38 (29 – 56) olan 4 erkek hastada Aşil tendon yırtığı tanısı kondu. Yırtık süresi 1, 2, 35 ve 45 gündü. Defektif akut ve kronik Aşil tendon yırtığı olan bu hastalarda yeni flep tekniğimizi uyguladık. Sekiz cm uzunluğunda ve 2 cm genişliğindeki gastrokinemius aponevrotik flebi medialden 180 derece döndürülerek, pürtüksüz olan yüzeyi cilde bakacak şekilde tamir sahasının üzerine getirilip dikildi ve tamir plantaris tendonu ile de desteklendi. Bulgular: Ortalama takib süresi 42 ay (23 – 60) idi. Hastalarda tekrardan yırtık oluşmadı. Bir hastada gelişen cilt nekrozu, debridman ve sekonder dikiş ile iyileşti. Hiçbir hastada tendonun cilde yapışıklığı yoktu. Dört hastada fonksiyonel olarak çok iyi sonuç alındı. Sonuç: Aşil tondon yırtığında destekli tamir yapılacaksa, bu teknik başarı ile uygulanabilir ve tendonun cilde yapışıklığı da önlenmiş olur.
Keywords: Yırtık; Ortopedik işlemler; Aşil tendon